30 ianuarie, 2023

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu consideră oportună introducerea interdicției ca medicii să lucreze atât în spitalele din sistemul public, cât și în cele din privat. Oficialul recunoaște însă că există o problemă creată de medicii unităților de stat care-și direcționează pacienții spre clinicile private.

”Nu ştiu dacă astăzi trebuie să discutăm despre această segregare între spitalele publice şi cele private, adică să optezi dacă să lucrezi într-un loc sau în alt loc, pentru că s-ar putea să existe o anumită barieră legislativă sau chiar constituţională în acest sens. Până la urmă, un om care lucrează 7 sau 8 ore într-un spital public, este problema lui ce face în următoarea perioadă”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Prima News.

Dacă programul de lucru de la spitalul public este respectat integral, orice medic poate lucra într-o instituție instituţie medicală privată, consideră ministrul.


”Ține de managementul spitalelor publice să se respecte programul de lucru. Acesta trebuie să fie integral, pe durata celor 7 ore care sunt obligatorii pentru medic. O să vedem cum facem încât şi aceste gărzi care trebuie efectuate să fie efectuate în integralitatea lor şi dacă cineva are opţiunea pentru a lucra în sistemul privat, lucrul acesta să se întâmple după programul de lucru. Pentru că dacă există un medic care are program de lucru până la ora 15.00 şi el oferă deja consultaţii la ora 12.00 în sistemul privat, atunci înseamnă că avem o problemă”, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Se caută soluții pentru a împiedica transferarea pacienților spre clinicile private

În opinia ministrului, problema gravă legată de acest fenomen este cea care ține de traseul pacienților, dinspre public spre privat, provocat de acești medici care profesează în ambele sisteme. Se caută soluții pentru împiedicarea acestui transfer, a spus Alexandru Rafila: „Dacă un pacient este consultat de către un medic într-un spital sau într-un  ambulatoriu al unui spital public, el trebuie să rămână în spitalul public. Dacă merge la privat, eventual la acelaşi medic, lucrul ăsta nu este deloc în regulă pentru că acolo este clar vorba despre o direcţionare a pacientului. Ne gândim cum să facem să împiedicăm această direcţionare a pacienţilor. Adică dacă pacientul se prezintă la spitalul privat este opţiunea lui, mai ales că coplata  în sistemul privat de multe ori este substanţială, ea este posibilă doar pentru unii dintre pacienţi. Noi trebuie să putem să oferim servicii medicale tuturor, chiar dacă nu au bani pentru coplată şi lucrul ăsta trebuie să se întâmple în spitalul public”.

Într-o proporție mult mai redusă există un flux de pacienți și pe sensul invers, pentru că, așa cum declară și ministrul, „spitalele publice sunt cele care rezolvă cazurile grave, cazurile ameninţătoare de moarte (…) toate complicaţiile şi costurile aferente îngrijirii medicale se întâmplă în spitalele publice”.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: