Este nevoie de o regândire a finanţării spitalelor din România, a serviciilor medicale, care să reflecte realitatea, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Timișoara, unde mai multe spitale au anunțat că nu dispun de fondurile necesare până la finalul anului.
În opinia lui Alxandru Rafila, Ministerul Sănătății are doar un rol indirect în finanțarea spitalelor, dar, a adăugat el, va încerca să aducă în atenția Guvernului aceste probleme.
”Este clar că trebuie o regândire a finanţării spitalelor din România, a serviciilor medicale, care să reflecte realitatea şi după ce vom depăşi şi sunt sigur că vom depăşi acest final de an, fără probleme majore, să găsim o soluţie de finanţare a spitalelor, a serviciilor medicale, proporţional cu costurile reale care există în acest moment. Mai mult, ne propunem să dezvoltăm şi această strategie de balansare a serviciilor medicale, din zona spitalizării continue în zona ambulatorie, care acum permite investigaţii, diagonostic şi tratament de precizie, iar oamenii nu mai au nevoie să stea prin spitale”, a declarat ministrul Rafila.
Oficialul a explicat că a avut o discuție despre finanțare a spitalelor și într-o ”întâlnire cu preşedintele Casei judeţene de asigurări de sănătate (Timiș – n.red.), pentru a vedea cum vor traversa această perioadă dificilă din punct de vedere al finanţării”.
(Citește și: Criza banilor din Sănătate copleșește sistemul: bolnavi rămași fără medicamente, spitale rămase fără fonduri, protestele pentru creșteri salariale se extind)
Alexandru Rafila: Ministerul Sănătății este un actor indirect în finanțarea spitalelor
Alexandru Rafila s-a exclus din discuția privind subfinanțarea spitalelor, explicând că ministerul pe care-l conduce este ”un actor indirect în această problematică a finanţării spitalelor, ele fiind finanţate aproape integral de Casele judeţene de asigurări de sănătate care încheie contracte de finanţare a serviciilor”.
Ministrul, care ar trebui să elaboreze politici și să găsească soluții pentru funcționarea eficientă a sistemului de sănătate, a declarat că are semnale despre probleme și că va încercarca să aducă aceste probleme în atenția Guvernului:
”Avem semnale că sunt spitale care au probleme financiare, încercăm să aducem în atenţia Guvernului aceste probleme şi împreună cu Casa Naţională să putem să găsim o suplimentare a acestor bugete până la sfârşitul anului, să nu fie probleme”.
Alexandru Rafila a mai adăugat: ”Noi sprijinim cât putem din punct de vedere al prerogativelor noastre legale finanţarea sistemului de sănătate, dar în mod evident problema trebuie să fie asumată şi gestionată cu sprijinul nostru, cu sprijinul Guvernului, al Ministerul de Finanţe, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.
****
Un răspuns
Regandirea regandirii!😵😵😵
Dar nu cumva va trebuie operatie pe creier?