21 octombrie, 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru (foto), a anunțat miercuri că toate spitalele intră în evaluare pentru a se stabili dacă au existat infecţii nosocomiale la pacienţii cu COVID-19.

Libertatea a scris, luni, că de la începutul pandemiei şi până în prezent Direcţiile de Sănătate Publică nu au raportat niciun caz de infecţie asociată asistenţei medicale la pacienți diagnosticați cu Covid-19 sau la decesele atribuite COVID-19.

Întrebat despre acest subiect, președintele Klaus Iohannis a spus că va cere explicații Ministerului Sănătății. „Despre infecțiile nozocomiale voi cere o informare la MS. Mi se pare cel puțin ciudat, în condițiile în care s-au luat măsuri de îmbunătățire, dar de la ce am avut la zero e cale lungă și voi cere o explicație pentru asta”, a spus Klaus Iohannis.


Ministerul Sănătății nu a comunicat ulterior nimic despre această situația, dar ministrul Nelu Tătaru a fost întrebat miercuri, dacă există infecţii nosocomiale la pacienţi cu Covid-19 şi dacă au existat şi decese din această cauză.

“Pacienţii cu Covid desfăşuraţi în focarele din spitale sunt cei care sunt contacţi şi iau acea boală în spital. O infecţie nosocomială înseamnă infecţie apărută în spital la 48 de ore de la internare, pe parcursul spitalizării, până la 30 de zile de la externare. Avem în evaluare în acest moment tot ce înseamnă DSP-uri pentru fiecare spital în parte, fiecare focar desfăşurat. Aştept o evaluare a acestui lucru”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

El a menţionat că de la începutul pandemiei au fost 346 de focare în spitale, cu peste 4.800 de pacienţi şi va fi evaluat fiecare caz în parte.

„Avem la acest moment 346 de focare desfăşurate în spital de la începutul acestei pandemii, cu 4825 de pacienţi care au fost în aceste focare. Evaluăm fiecare pacient”, a explicat Nelu Tătaru.


Subiectul infecțiilor nosocomiale este unul dezbătut după tragedia de la Colectiv, când pacienți internați pentru tratarea arsurilor s-au infectat în spital, în condițiile în care unitățile samitare raportau fals că nu au asemenea probleme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: