10 iulie, 2017

Ministerul Muncii a cerut ASF date privind administrarea sumelor colectate la Pilonul II de pensii. Olguța Vasilescu a declarat că nu se intenționează nicio naționalizare sau desființare Pilonului, ci doar compararea pensiilor oferite de acesta cu cele oferite de Pilonul I, administrat de stat.

Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul.

„Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele.


„Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a mai spus ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu.

Ulterior premierul Mihai Tudose, la rândul lui, a susţinut că „nu se desfinţează Pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest Pilon II. El este gestionat într-un fel, să vadă Guvernul, să vadă doamna ministru şi noi toţi apoi cum este gestionat acest fond: ce se întâmplă cu acei bani, unde sunt investiţi, cât costă gestionarea acelor bani. Rezultatele vor fi făcute publice”, a mai spus prmierul.

Olguţa Vasilescu a adăugat că pensia de la Pilonul II ar trebui să fie mai mare decât cea pentru contribuția la stat:

Vrem să vedem care e diferenţa. Din moment ce se cotizează cu aceeaşi sumă şi la Pilonul I şi la Pilonul II de pensie, vrem să vedem dacă şi pensia care va fi primită este cel puţin egală. Sigur că, fiind administare privată, ne aşteptăm să fie mai mare din partea privaţilor”, a spus Lia Olguţa Vasilescu la România TV.


Atât mecanismul de calcul al randamentelor fondurilor de pensii de pilon II,  cât şi datele privind acestea şi mărime activelor lor  şi reglementările de management sunt publicate de ASF.

 

(Citiți și: ”Câteva explicaţii economice ale luptei politice”)

Noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, declara pe 29 iunie, după audierea în comisia de specialitate,  că noul guvern intenționează să desfiinţeze Pilonul II de pensii.

”Pilonul II, da, se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III, cel privat. Vor opta între posibilitatea de a le administra statul și să le ofere o pensie sau să fie un privat care să le ofere acest lucru”, declara ministrul desemnat pentru finanțe, Ionuț Mișa.

„La nivelul Pilonului II de pensii, astăzi sunt acumulate 40 miliarde lei. Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care ar primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Ionuț Mișa la audieri.

„Luăm în calcul de a da posibilitatea fiecărui contribuabil să opteze către Pilonul III de pensii, către cel privat, sau să meargă către Pilonul I. Este alegerea contribuabililor”, a explicat Ionuț Mișa.

Ulterior, coaliția și noul guvern au dezmințit că ar exista o astfel de intenție.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, în creștere cu 34,14% față de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanți.

Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem, au fost virate contribuții pentru 6,761 milioane participanți. În luna martie, au fost virate contribuții pentru 4,087 milioane participanți, iar pentru 2,797 milioane nu au fost virate contribuții. De asemenea, datele ASF arată că există 130.251 de participanți fără contribuții.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: