Peste 11.200 de români au aplicat în programul „Casa Eficientă Energetic”, în timp ce mai mult de 1.000 de primării s-au înscris în programul „Iluminatul public”, a declarat, joi, în conferinţa de predare – primire mandat, noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet (foto).
„Mai mult de 11.200 de români au aplicat deja la ‘Casa Eficientă Energetic’. Asta înseamnă 15.000 de euro maxim pe care statul român îi decontează atunci când cetăţenii aleg să-şi eficientizeze energetic casa, fie că vorbim de izolaţie termică, schimbarea termopanelor, înlocuirea centralei termice cu una mai eficientă din punct de vedere energetic sau chiar schimbatul iluminatului în casă cu unul mai eficient. Ne propunem să evaluăm foarte repede toate aceste cereri de finanţare pentru ca românii să se poată bucura de beneficiile acestui program cât mai repede. Acelaşi lucru ni-l propunem şi cu un alt program în premieră, respectiv ‘Iluminatul public’, unde mai mult de o mie de primării au aplicat şi unde a evaluat deja peste o treime din aplicaţiile depuse”, a precizat ministrul de resort, citat de Agerpres.
Acesta a mai spus că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi suplimentat cu două noi categorii de produse, respectiv tablete şi laptopuri. Ministrul nu a oferit însă detalii despre data de începere a acestui program.
„În Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ vom finanţa şapte categorii de produse. În urma feedback-ului provenit de la cetăţeni, în urma consultărilor pe care le-am avut şi în contextul pandemiei în care ne aflăm, vom adăuga două noi categorii, respectiv tablete şi laptopuri. Românii, în schimbul unui calculator vechi, a unui monitor, să poată să primească un voucher pentru ca să încurajăm achiziţionarea de echipamente mai puţin consumatoare de energie”, a afirmat Fechet.
Rabla pentru electrocasnice 2020 are un plafon total de 40 de milioane de lei
Programul „Rabla pentru electrocasnice” prevede finanțare pentru mai multe tipuri de echipamente, între care televizoare, frigidere, aspiratoare, uscătoare de rufe sau mașini de spălat, valoarea plafonului fiind de 40 de milioane de lei.
Valoarea voucherelor este între 200 și 400 de lei. După adoptarea proiectului și publicarea sa în Monitorul Oficial, retailerii se vor putea înscrie în program și clienții vor putea aplica online pentru vouchere pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
Voucherele vor fi electronice, iar doritorii se vor putea înscrie on-line, în aplicaţia de pe www.amf.ro, unde vor primi un număr de înregistrare cu care se vor prezenta la vânzătorii acreditaţi în program.
„Avem la dispoziţie 40 de milioane de lei şi românii pot achiziţiona până la finalul anului electrocasnice, cu voucherele primite în schimbul aparaturii la care renunţă. Am estimat că venim în sprijinul a 100.000 de români care vor apela la acest program, dar şi a industriei româneşti. La fel de important este că, prin achiziţionarea de noi electrocasnice, facturile la energie vor fi mai mici , iar statul reuşeşte să extragă aceste obiecte, în fond, nişte deşeuri, din casele românilor. Colectarea lor se va face organizat, nu vom mai găsi frigidere la gropile de gunoi ale oraşelor. Dacă solicitările vor fi mari, vom suplimenta suma alocată”, declara fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, la finele lui septembrie, când programul a fost pus în dezbatere publică.
Anul trecut, voucherele din cadrul programului s-au epuizat la câteva ore de la lansarea înscrierilor.