24 decembrie, 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, duminică seara, că-i va trimite președintelui, pe 27 decembrie, o nouă cerere de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, însoțită de o nouă solicitare de numire a Adinei Florea în această funcție.

Anunțul este făcut în pofida uneia dintre cele opt recomandări suplimentare din ultimul Raport MCV, care impunea suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare ce vizează procurori în funcții-cheie.

„Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru că mă bazez pe 132 (articolul – n. red.) din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR nr. 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie.


De ce spun asta? Pentru că s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia la dânsul acasă, dar eu n-am evaluat persoana juridică, ci procurorul general care îşi desfpşoară sau nu-şi desfăşoară activităţile în mod complet corect la Bucureşti. După aceea judecătorul de la Alba Iulia a trimis la Bucureşti, cel de la Bucureşti şi-a declinat şi el competenţa, conflict negativ. Şi culmea! Dar ce nu i-a ieşit la Alba Iulia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE, unde dura multă vreme, a sesizat CCR că are o mare nedumerire, dacă poate sesiza instanţa de contencios-administrativ pe persoană fizică sau pe persoană juridică – adică cu nume şi prenume sau cu funcţia de procuror general. Şi orbu vede că e tragere de timp dar până la urmă sunt nişte proceduri legale pe care dânsul le-a folosit, dar nici eu nu voi sta”, a spus Tudorel Toader, potrivit News.ro.

„Eu pe 27 trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui, după cum trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că n-au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp chiar CNSAS spune că nu era nevoie, CSM spune că nu era nevoie şi nici nu era obligaţia mea, era a CSM şi în avizul lor scrie acelaşi lucru”, a adăugat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

În așteptarea unui răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis, Adina Florea a candidat pentru un post la noua secție, și ea dezaprobată de Comisia de la Veneția și de experții Comisiei Europene, cea pentru investigarea infracțiunilor magistraților. Ea a ajuns apoi procuror-șef adjunct în această structură, dar a declarat că va merge șefăla DNA, dacă va fi acceptată de șeful statului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: