29 septembrie, 2017

Există democrații consolidate care nu au structuri de genul Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat joi ministrul Tudorel Toader, întrebat care ar fi modelul ce ar apăra Inspecția Judiciară de imixtiunile politicului.

Ministrul Justiției a explicat la Antena 3 că aceasta nu este o propunere pentru sistemul românesc și, oricum, ar trebui modificată Constiuția, pentru eliminarea CSM.

Există și modelul multor state care nu au CSM. Există și acest model, state cu democrație consolidată, state unde puterile sunt separate în echilibrul controlului reciproc și funcționează. Pot să vă dau foarte multe exemple, dar voi fi bănuit că mă duc spre ele. Numai printr-o modificare a Constituției ne-am putea duce cu gândul la o desființare a CSM. Nu putem gândi astfel, pentru că avem prevederi constituționale”, a spus Toader la Antena 3, răspunzând unei întrebări privind modelul care ar trebui adoptat pentru a asigura independența Inspecției Judiciare și a o apăra de imixtiuni.

Inspecția Judiciară


CSM a acordat joi aviz negativ pe proiectul lui Tudorel Toader de modificare a sistemului judiciar. Au votat pentru respingere 10 membri ai CSM (judecători și procurori) și pentru aviz favorabil – opt membri (șase magistrați și cei doi reprezentanți ai societății civile).

Proiectul lui Tudorel Toader conține, printre alte prevederi controversate, trecerea Inspecției Judiciare (structura care verifică disciplinar magistrații), de la CSM, la Ministerul Justiției, sub pretextul asigurării independenței acesteia.

După avizul CSM, ministrul nu a explicat dacă va renunța la propunerile respinse categoric de magistrați sau va merge mai departe cu ele, profitând de faptul că avizul CSM este consultativ.

El nu a lămurit viitorul Inspecției nici joi seara, la Antena 3, dar a reamintit falsele argumente în favoarea scoaterii IJ de sub tutela CSM:


„În mod sigur, Inspecția Judiciară trebuie să își consolideze independența. În mod sigur, Inspecția Judiciară necesită unele reconsiderări la nivel normativ.

Spre exemplu, să nu ai un șef al Inspecției Judiciare cu un mandat pe viață, să aibă un mandat limitat.

Sunt trei variante: să rămână Inspecția la CSM, dar cu consolidarea independenței; să treacă Inspecția la Ministerul Justiției; există și modelul italian, model în care Inspecția Judiciară nu se află nici sub umbrela CSM și nici a Ministerului Justiției, ci este o entitate distinctă, care are competențe proprii, care are o lege de funcționare și care îi conferă în felul acesta garanții de independență.

Toată această tensiune dintre Inspecția Judiciară și CSM, chiar din rândul membrilor CSM, dintre DNA și Inspecția Judiciară, nu a făcut decât să scoată la suprafață această disfuncționalitate și nu a făcut decât să aducă solide argumente în favoarea opiniei mele că Inspecția Judiciară trebuie să iasă de sub umbrela CSM”, a spus ministrul Justiției.

Despre avizul negativ al CSM: „Expirmă dorința magistraților de a-și conserva privilegiile pe care și le-au adus”

„Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au.

Să nu ne ascundem după adevăr.

Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus.

Și vă dau un exemplu care trebuie să-și găsească o rezolvare.

La un moment dat judecătorii au dat o decizie în care au stabilit că o normă juridică nu este abrogată, deși fusese abrogată în mod explicit de legiuitor, iar pe cale de consecință toate salariile magistraților au crescut cu 50%„, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: