Ministrul Justiției a anunțat joi declanșarea procedurii seara Tudorel Toader, pentru „fapte de netolerat într-un stat de drept”.
Raportul, de o duritate fără precedent, conținând formulări focusate explicit împotriva procurorului-șef al DNA – ca funcție și persoană – numără 20 de ”acte și fapte”, cum le-a numit ministrul Justiției. Documentul are 36 de pagini.
Faptul este cu totul neobișnuit pentru sistemul judiciar al unei democrații.
Mai jos, punct cu punct, rechizitoriul ministrului Toader împotriva Laurei Kovesi în Raport:
-,blocarea activității Parlamentului și a Guvernului, prin investigațiile începute fără să aibă atribuții constituționale. Exemplele prezentate de ministru:
-depășirea atribuțiilor constituționale prin investigarea modului cum a fost elaborată Ordonanța 13 (cea privind dezincriminarea abuzului în serviciu și grațierea
-, depășirea atribuțiilor constituționale prin investigaarea Hotărârilor de guvern pentru ”Dosarul Belina” în care e acuzat Liviu Dragnea
-, nerespectarea deciziei CCR prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare care investighează alegerile din 2009.
-, comportament autoritar
-,implicarea în anchetele altor procurori (reluarea exemplului cu Ordonanța 13)
-, prioritizarea dosarelor cu impact mediatic
-, contestarea sau aprecierile făcute la adresa deciziilor CCR
-, criticarea legilor Justiției aflate în dezbaterea parlamentului
-, afectarea imaginii României prin aceea că și-a explrimat public temerea că DNA ar putea fi desființată
-, creșterea numărului de achitări și a cheltuielilor
-, încercarea de-a obține cndamnări cu orice preț
,falsificarea transcrierii unor înregistrări telefonice
-, tergiversarea soluționării unor cauza – cu exemplul Microsoft
-, neimplicarea în verificarea situației de la DNA Prahova și tolerarea comportamentelor inadecvate ale unor procurori
Concluziile:
”Lupta împotriva corupției trebuie să continue, dar trebuie să păstrăm ceea ce este bun și să eliminăm ceea ce este rău” – a declarat ministrul Justiției.
Prin urmare, Tudore Toader a anunțat declanșarea procedurilor de demitere a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA – cu solicitarea către CSM și către Președinție.
***
Din declarațiile ministrului:
- „În primul rând, am reţinut o situaţie fără precedent în cadrul raporturilor dintre autorităţile publice. Într-un singur an au fost înregistrate 3 conflicte în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional. 3 conflicte în care CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”. Doar două dintre deciziile l-a care s-a referit Tudorel Toader au fost de admitere și constatare a unor conflicte juridice de natură constituțională (cea privind OUG 13 și cea privind refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta la Comisia parlamentară pentru anchetarea prezidențialelor din 2009).
- În al şaselea rând, ministrul a amintit comunicatul DNA referitor la cazul Belina, criticând faptul că procurorii anticorupție și-ar fi exprimat opinia. Reamintim că CCR a decis că DNA poate investiga acest caz, deoarece obiectul dosarului sunt fapte de corupție, nu oportunitatea unor Hotărâri de Guvern.
- „În al 8-lea rând, am reţinut comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar. Am solicitat în iunie 2017, realizarea unui control la DNA. Se consemnează o serie de dificlcutăţi, retinându-se indicii cu privire la împiedicarea activităţii de inspecţie. Raportul relevă comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar al procurorului şef al DNA.”
- „Implicarea în achetele altor procurori. A supravegheat ancheta în cazul OUG 13”.
- În al 11-lea rând, cu prilejul unor evenimente publice, a spus ministrul, șefa DNA a contestat actele şi autoritatea CCR, a învinovăţit CCR punând pe seama deciziilor pretinsa imposibilitate a DNA de urmărire a unor fapte şi recuperarea unor prejudicii (cu referire la delcarațiile făcute de Kovesi după dezincriminarea abuzului în serviciu în cazul legilor și OUG-urilor).
- Procurorul şef ar fi contestat însăşi Constituţia ţării și prin afirmațiile sale ar fi afectat imaginea României. „Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificare legislativă, propuneri care s-au dovedit a fi constituţionale. Afirmaţiile sunt fără precedent, au afectat imaginea României”. „La nivelul PE, prin dezinformare, s-a generat o dezbatere şi la nouă întrevederi am explicat de nouă ori că România nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în Polonia.”
- „Încercarea de a obţine condamnări cu orice pre’, în condiţiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniştri. Această încercare de „decapare” este absolut contrară oricărui stat de drept. Cauzele nu trebuie rezolvate după funcţie.” (
- „Creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor şi raportări eronate. Se raportează numărul de inculpaţi trimişi în judecată în 2016 şi se raportează numărul de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Cei trimisi în judecată în 2016 nu se regăsesc printre cei achitaţi. Dai un calcul la o bază alta decât cea factuală.”
- „Neimplicarea procurorului şef în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori. Spaţiul public este plin de presupuse abuzuri ale procurorului Negulescu. El a fost lăudat, în loc să se ia măsuri.”
- „Falsificarea transcrierilor unor convorbiri telefonice. Multe hotărâri judecătoreşti în care instanţa a statuat diferenţe între ce se aude şi ce se vede.”
- „Tergiversarea soluţionării unor cauze.”