Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a dat asigurări, sâmbătă, la Antena 3, că guvernul va onora toate promisiunile electorale fără să introducă noi taxe și impozite și fără să depășească plafonul maxim de deficit de 3% din PIB, despre care a anunțat că ”este nenegociabil”.
“Vestea bună este că, pe evaluarea veniturilor, suntem astăzi la 253,2 miliarde de lei. După o primă evaluare cred că avem spaţiu fiscal pentru a finanţa toate măsurile care se regăsesc în programul de guvernare şi vizează exerciţiul financiar 2017”, a precizat ministrul de Finanțe.
Întrebat dacă vor fi adoptate toate măsurile prevăzute în programul de guvernare al PSD, ministrul Finanţelor a spus că prevederile programului de guvernare reprezintă normă legală. “Nu se pune problema de a renunţa la vreuna dintre măsuri. Măsuri noi vor fi, dar nu vor genera o înăsprire a fiscalităţii, iar introducerea de taxe noi sau de cote de taxe este total exclusă”, a afirmat Viorel Ştefan.
Contraargumente la opinia Consiliului fiscal
Ministrul de Finanțe a mai explicat, la Antena 3, că nu este de acord cu previziunile Consiliului fiscal referitoare la impactul măsurilor adoptate de guvern.
Consiliul fiscal a estimat, miercuri, că impactul bugetar al măsurilor sociale adoptate de Guvernul Grindeanu va fi de 8,9 miliarde lei, adică 1,1% din PIB.
”Afirmaţia că suntem pe un deficit de 9 miliarde aparţine domnului Ionuţ Dumitru, care înainte de a fi preşedintele Consiliului fiscal este un analist economic. Care este diferenţa între ce spune domnul Dumitru şi ce spunem noi? Noi am stabilit ca regulă de lucru şi sarcină adoptată în Guvern, că orice măsură care vine cu impact pe creşteri de cheltuieli, să fie dublată de o măsură foarte clară care compensează printr-o creştere de venit. De aceea am intrat în şedinţă de guvern cu două ordonanţe: una de modificare a Codului fiscal şi una privind măsuri fiscal-bugetare care vizau creşterea salariilor în administraţia publică. Am prezentat şi Primului-ministru şi întregului guvern un bilanţ din care rezultă că ceea ce vine cu plus pe cheltuieli se compensează printr-o suplimentare a veniturilor ”, a explicat ministrul Viorel Ştefan.
“Vă dau un singur exemplu: este vorba despre creşterea plafonului de impozitare pe cifra de afaceri cu 1%, de la 100.000 la 500.000 euro. Dânsul face afirmaţia că ar veni cu un minus pe încasări de peste 900 de milioane de lei. Noi am tras concluzia ca din punctul de vedere al impactului asupra încasării este o măsură neutră, dar va produce efecte în mod indirect, pentru că va genera locuri de muncă”, a precizat Viorel Ştefan.
Creșterea economică văzută diferit la București, la Washington și la Bruxelles
Ministerul Finanţelor a început, vineri, discuţii cu ordonatorii de credite în legătură cu limitele de cheltuieli, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a avertizat recent asupra dificultăţii respectării de către guvern a unui deficit bugetar de 3% din PIB în acest an.
Programul de guvernare al PSD estimează că economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani.
Estimările Băncii Mondiale. conținute de raportul privind Perspectivele Economiei Globale dat publicității pe 11 ianuarie, arată că economia României va crește cu 3,7% în 2017, cu 3,4% în 2018 și cu 3,2% în 2019.
Previziunile macroeconomice pentru UE, realizate de către Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN), indică pentru România o creștere economică de 3,9% în 2017 și de 3,6% în 2018.
Schița de buget lucrată de fostul ministru al Finanțelor Anca Dragu era fundamentată pe o creştere economică de peste 4% în condițiile unui deficit bugetar sub 3%
În programul detaliat al PSD, partidul se angajează să respecte plafoanele valabile la nivelul Uniunii Europene, menţinând deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB până în 2020 şi datoria publică în limitele actuale.