12 februarie, 2020

Peste 7.000 de teze de doctorat vor fi făcute publice, în curând, de Ministerul Educației, a anunțat ministrul Educației, Monica Anisie.

„La acest moment, sunt 55 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat, patru sunt instituții particulare, una este Academia Română. Sunt 214 școli doctorale și trebuie să va spun că sunt peste 400 de domenii de doctorat în România, la acest moment. Iar în ceea ce privește numărul de programe de studii, sunt peste 21.000 de programe, dar trebuie să fac precizarea aici că fiecare student reprezintă un program de doctorat, deci avem peste 21.000.

Legea Educației Naționale prevede foarte clar că aceste teze de doctorat sunt publice, ca atare, trebuie să pun în aplicare. Iată a venit cred momentul să punem în aplicare și această prevedere a legii. Am solicitat unității executive de la nivelul ministerului – UEFISCDI, cum este cunoscută în spațiul public – să începem să facem publice aceste teze de doctorat”, a spus Monica Anisie, miercuri, la Realitatea Plus.


În format electronic există peste 7.000 de teze de doctorat, pe care, în curând, Ministerul Educației le va face publice: „7.000 de teze vor fi la dispoziția publicului”, a spus Monica Anisie.

Metodologia de evaluare a școlilor doctorale a fost transmisă Monitorului Oficial

Ordinul de ministru privind nou metodologie de evaluare a școlilor de doctorat a fost deja trimis Monitorului Oficial, a ami spus Monica Anisie.

(Citiți și: ”România doctoratelor: Sinistrul avânt și spectaculoasa cădere a unei industrii business to business între politicieni și universități”)

„Trebuie să conferim încredere și să facem până la urmă această evaluare a școlilor doctorale, ce nu s-a făcut până acum. Din 2011, legea prevede această evaluare a școlilor doctorale și iată că suntem în 2020 și nu s-a făcut sau nu s-a vrut să se facă. Acum, în 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trebuie să înceapă să se facă această evaluare de către ARACIS (…) Vom avea, deci, nu numai o evaluare corectă, dar și obiectivă. Fiecare școală doctorală trebuie să își realizeze raportul de autoevaluare, atât în limba română, cât și în limba engleză, tocmai pentru a putea da posibilitatea celor care evaluează și sunt evaluatori internaționali, să evalueze școală doctorală”, a adăugat Anisie.

Reamintim că înaintea Monicăi Anisie, metodologia a mai fost modificat de două ori, într-un interval de patru luni, de doi foști miniștri PSD ai Educației.


Ultimele reguli de evaluare a studiilor doctorale au fost publicate în Monitorul Oficial în martie 2019 și au înlocuit metodologia adoptată cu patru luni înainte, în noiembrie 2018, cu câteva zile înainte ca Ecaterina Andronescu să preia al patrulea mandat de ministru al Educației. Ordinul din 2018 a fost semnat de secretarul de stat Gigel Paraschiv, interimar la Educație după demisia lui Valentin Popa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: