22 aprilie, 2019

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, se va întâlni miercuri cu grupul de raportori ai Comisiei de la Veneţia ce se va afla săptămâna aceasta în România pentru a discuta modificările aduse în ultimele luni, de către coaliția PSD – ALDE, legislației din domeniu.

Anunțul Ministerului Justiției:

„Miercuri, 24 aprilie – întrevedere cu grupul de raportori ai Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), la sediul Ministerului Justiţiei”.


Discuția experților Comisiei și autoritățile române se va centra pe modificările aduse zielele acestea, în regim de urgență, codurilor penale. Săptămâna trecută, Senatul a aprobat deja o serie de amendamente controversate inrtoduse în Codului Penal, iar săptămâna aceasta ar urma să fie derulată și procedura din Camera Deputaților.

Toate prevederile vizează un regim de pedepse mai blând oferit acuzațiilor, niciuna dintre noutăți neavând scopul de a proteja mai bine sau de a oferi mai multă satisfacție victimelor. Printre cei care vor fi ajutați de aceste intervenții grăbite asupra Codului Penal și Codului de procedură penală se numără și Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de Dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman.

Reamintim că refuzul de a aproba schimbarea prin OUG a codurilor penale este unul dintre motivele pentru care PSD i-a cerut lui Tudorel Toader să demisioneze.

Prin aprobarea acestor amendamente, parlamentarii români ignoră din nou Comisia de la Veneția (organism din cadrul Consiliului Europei – CoE), care a cerut anul trecut reluarea discuțiilor privind toate modificările aduse codurilor penale:


“Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale“.

Vor mai fi discutate și ultimele OUG din domeniul Justiției, în special OUG 7, care provocat cel mai mare protest al magistraților.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: