14 august, 2020

Ministrul Afacerilor Interne – Marcel Vela – și ambasadorul SUA – Adrian Zuckerman – au făcut vineri o serie de declarații legate colaborarea dintre cele două țări în domeniul combaterii crimei organizate.

Declarațiile au fost făcute pe Aeroportul Henri Coandă, de unde au fost extrădați în Statele Unite doi infractori capturați în România:

  • un lider al unei rețele de trafic internațional de persoane ce opera în România, Mexic și SUA
  • un hacker acuzat de infracțiuni cibernetice, furt de identitate

Prezența și declarațiile celor doi oficiale pe Aeroprtul Henri Coandă au loc în contextul readucerii în discuție a legăturilor dintre șefi ai MAI și lumea interlopă și pe fondul așteptărilor ca Ministerul de Interne să reacționeze ferm în această chestiune.


Moartea unuia dintre șefii de clanuri din Capitală, într-o răfuială vizând împărțirea influenței în București, și modul în care autoritățile au gestionat momentul i-au făcut pe câțiva foști polițiști de la departamente de combatere a crimei organizate să vorbească despre complicitățile și tentaculele interlopilor la vârful Poliției.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că problema clanurilor este ”foarte îngrijorătoare”. ”Din păcate, trebuie să repet. Aceste chestiuni sunt foarte îngrijorătoare. Am discutat de două ori cu ministrul de Interne și cu șeful Poliției pe această temă la Ministerul Afacerilor Interne. Există o preocupare reală, se organizează și se iau măsuri, însă nu trebuie din păcate să ne așteptăm să se rezolve peste noapte aceste chestiuni”.

Șef din Poliția Capitalei: Clanurile mafiote au oameni infiltrați în politică și poliție

Șeful Serviciului Grupuri Infracționale Violente, din Poliția Capitalei, Andrei Marius, a declarat la Digi24 că ofițerii acestei structuri ar fi fost presați anul trecut să renunțe la anchete și să nu mai colaboreze cu procurorii anti-mafia (DIICOT).

„Întrucât am înțeles să continuăm aceste activități cu toate untitățile de parchet, din interior s-au declanșat anumite presiuni, cercetări prealabile, analize de climat organizațional, controale inopinate din partea conducerii, aspecte care au îngreunat activitatea. Mai mult decât atât, o treime din cadrul colectivului a părăsit structura căutând alte locuri de muncă”, a declarat Andrei Marius.

Ambasadorul Zuckerman: Legile românești privind traficul de persoane nu sunt suficiente

„Pe 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat în Statele Unite. Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în perioada guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate. O legislaţie consolidată care să îi priveze pe cei condamnaţi de profiturile dobândite prin acţiuni infracţionale este imediat necesară şi legi care să ducă la procese şi sentinţe rapide în urma plângerilor penale sunt imperativ necesare. Eforturile din momentul de faţă ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane şi oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: