Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat vineri, pe pagina sa de Facebook, amânarea demisiei până după Paști. “Am convenit cu Primul-Ministru că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paști”, spune Vlad Alexandrescu, fără a preciza exact cine a venit cu propunerea aceasta.
„Vă mulțumesc tuturor pentru susținerea din ultimele zile: manifestațiile de stradă de miercuri și joi, opiniile publice, articolele de presă, numeroasele comentarii de pe rețelele de socializare și petițiile în favoarea rămânerii mele ca Ministru al Culturii.
Din toate acestea am înțeles că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audiență și răspunde unei așteptări generale de înnoire în sectorul cultural. În momentul de față continuarea acestei reforme este periclitată.
Am convenit cu Primul-Ministru că nu îmi voi depune demisia înaintea sărbătorilor de Paști. Sunt îngrijorat că reacțiile furibunde ale celor care vor oprirea reformei ar putea să prevaleze”, a scris Vlad Alexandrescu vineri, pe Facebook.
Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului Culturii, din cauza scandalului de la Opera Națională, iar acesta și-a depus mandatul miercuri.
De atunci, Guvernul nu a comunicat dacă Dacian Cioloș i-a acceptat demisia sau nu.
Miercuri seara, aproximativ 150 de persoane au manifestat în fața Palatului Victoria, în semn de solidaritate cu Vlad Alexandescu.
În mijlocul protestatarilor a venit la un moment dat premierul Dacian Cioloș, care a încercat să le explice acestora de ce i-a cerut demisia ministrului Alexandrescu:
„Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc și demit directori și, în continuare, acolo rămâne o tensiune care îi creează lui, ca ministru, o slăbiciune”, a spus premierul Cioloș.
Vlad Alexandrescu a declarat joi că este foarte mândru de ce a făcut în mandatul său și își dorește ca reformele pornite de el să continue, adăugând că i s-a părut “injust” discursul critic al președintelui Klaus Iohannis la adresa lui.
Vlad Alexandrescu crede că măsurile anunțate de el în domeniul patrimoniului au “deranjat grupuri de interese”.
“La un moment dat, am întâmpinat niște rezistențe foarte mari și cred că aceste rezistențe mă împiedică acum să îmi duc mai departe misiunea. Știți că sunt singurul ministru al Culturii care a ieșit în stradă să oprească, atât în Piața Romană cât și în Parcul Romanescu din Craiova, camioanele de demolări. (…) E clar că lucrul acesta a deranjat grupuri de interese și a fost foarte evident”, a spus Vlad Alexandrescu.
“Mi s-a părut injust pentru că problema de la Operă e o problemă gravă, e o problemă de management care s-a stratificat în ani de zile, (…) care cere o tratare de profunzime”, a mai afirmat Alexandrescu cu referire la reproșurile făcute de președintele Iohannis.
Scandalul de la Operă a fost declanșat la începutul lunii, când noul director interimar, Tiberiu Ionuț Soare, l-a demis pe coregraful danez Johann Kobborg din funcția de director artistic.
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume.
Ulterior, el s-a remarcat și în calitate de coregraf, cu lucrări prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Bolșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă și alte companii celebre.
Dansatorii amenință că vor părăsi Baletul Național, iar marți, administrația a interzis intrarea în instituție a coregrafului Koboorg, a balerinei Alina Cojocaru și a altor șapte persoane care au protestat față de înlăturarea directorului artistic. Motivul invocat este cel al încetării contractelor de muncă.
În interiorul Operei Naționale s-au format două tabere, una dintre ele cerând înlăturarea tuturor artiștilor străini care lucrează aici.
Din cauza tensiunilor, Opera a anulat până acum mai multe concerte.