13 noiembrie, 2013

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri seara, după încheierea ultimelor negocieri politice pe bugetul 2014 şi pe legea descentralizării, că a fost sunat în urmă cu două săptămâni de către preşedintele Traian Băsescu, care l-ar fi rugat să nu fie schimbat Radu Gheţea de la conducerea Casei de economii şi Consemnaţiuni (CEC), fără ca şeful statului să-şi motiveze intervenţia.

Dezvăluirea a fost făcută la aproximativ două ore după ce Traian Băsescu a făcut declaraţii publice referitoare la achiziţionarea a circa 300 de hectare agricole în judeţul Călăraşi şi la posibila comisie parlamentară care să ancheteze această tranzacţie, și prin care șeful statului a respins insinuările apărute pe postul Antena 3 și în declarațiile premierului Ponta.

Printre altele, preşedintele Băsescu a spus miercuri seara că fiica sa, Ioana Băsescu, a luat creditul de 4,6 milioane lei necesar cumpărării terenului de la CEC.


Împrumutul a fost garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la cec şi cu terenul agricol achiziţionat.

Dezvăluirea lui Daniel Chiţoiu a venit ca răspuns la întrebarea unui jurnalist care a invocat „surse bancare” de la care ar fi aflat că şeful statului l-a sunat pe ministrul Finanţelor pentru a-i să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC.

„M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul cec Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la cec Bank”, a spus ministrul.

Daniel Chiţoiu i-ar fi răspuns lui Traian Băsescu: „Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”, potrivit MEDIAFAX.


Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune „o pilă” pentru un şef de bancă.

„Preşedintele l-a avertizat pe ministrul Chiţoiu să nu-l schimbe pe Radu Gheţea nejustificat şi pe criterii politice”, cum s-a întâmplat la EximBank

Preşedinţia României a confirmat imediat, printr-o declaraţie a purtătorului de cuvânt, Bogdan Oprea, că Traian Băsescu a avut o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, pe 17 octombrie, după „înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank”.

„În cursul acesteia, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele cec Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul preşedinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea cec Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară; (2) – domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci”, se spune în declaraţia purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei.

„După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, mai spune comunicatul – declaraţie al purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei.

Intervenţia preşedintelui a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituţia României, precizează Bogdan Oprea.

Președintele Traian Băsescu a negat miercuri seara orice legătură între terenurile cumpărate de fiica sa, Ioana Băsăsescu, și dosarul de la DNA, în care procurorul Lucian Papici , în calitatea de șef al Secției I din Direcția Națională Anticorupție, a solicitat informații de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților.

Traian Băsescu a repetat miercuri seara că nu s-a întâlnit niciodată cu procurorul Lucian Papici, fost șef al Secțiai I a DNA, și nici nu a vorbit vreodată cu acesta, până miercuri, când l-a sunat să-i ceară scuze acestuia că este angrenat de adversarii politici ai președintelui, ”de jocul politic” al premierului, într-un război politic.

Șeful statului a spus că încercarea de a-l amesteca pe procurorul Papici în achiziția de teren a fiicei sale Ioana Băsescu ”e un fals ca al lui Sorin Roșca Stănescu”.

Cât despre dosarul de la DNA, acesta a pornit de la o reclamație făcută în 2012 de un lucrător de la Fundulea, reclamație ce a fost depusă și la Guvernul României.

”Am aflat care este geneza falsului. Nu a existat legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Papici. Nu are nicio legătură activitatea depusă de DNA în judeţul Călăraşi şi achiziţia terenului din Călăraşi făcută de fiica mea, Ioana”.

De asemenea, președintele Băsescu a negat și declarațiile referitoare la suma de 300.000 de euro plătită cash de către Ioana Băsescu, la achiziționarea terenurlui de aproape 300 de hectare, din județul Călărași.

În achiziţia terenului din judeţul Călăraşi, fiica mea nu a utilizat cash, virările s-au făcut prin bancă, în contul vânzătorului. Cum de altfel s-a virat, prin CEC, suma pe care a luat-o fiica mea credit. Fiica mea este un jurist care respectă legea”, a explicat Traian Băsescu.

Cât despre comisia parlamentară care ar trebui să ancheteze amestecul ”unor instituții” în achiziționarea de către Ioana Băsescu a celor aproape 300 de hectare, șeful statului a spus că nu e normal ca Parlamentul să se ocupe de tranzacția unei persoane fizice.

Traian Băsescu a folosit în mod insistent un limbaj dur atât la adresa premierului Victor Ponta (”plagiator”, ”mic plagiator”, ”om fără caracter”, ”plagiator mincinos”) cât și împotriva lui Dan Voiculescu (”turnătorul”) la televiziunea căruia a fost lansată acuzația împotriva sa.

Ancheta parlamentară

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că a discutat cu parlamentarii din grupurile PSD despre constituirea a două comisii de anchetă, una referitoare la retrocedările din Ardeal, şi cealaltă – pentru investigarea achiziționării de către Ioana Băsescu a circa 300 de hectare de teren agricol, în județul Călărași.

Legat de cele două comisii, Victor Ponta a spus că prima comisie parlamentară ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar trebui să analizeze eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. Premierul a precizat că este vorba despre “Cazul Călăraşi”.

La întâlnirea grupurilor parlamentare PSD a mai participat și George Băeșu, șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Propietăților.

Acesta a declarat la ieșirea din întâlnire că a fost invitat să prezinte situația restituirilor.

Ioana Băsescu a cumpărat în septembrie un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi plătind ca avans aproape 280 de mii de euro.

Preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu declara săptămâna trecută că el a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier. Creditul a fost luat de Ioana Băsescu, deoarece doar ea îndeplinea criteriile de eligibilitate, și ca vârstă și ca venituri.

Potrivit unor publicații, procurorul Lucian Papici a cerut de la Autoritatea Națională pentru Restituire Proprietăților (ANRP) , cu șase luni înainte ca Ioana Băsescu să cumpere cele 300 de hectare, informații despre mai multe terenuri din județul Călărași, printre care și terenurile respective.

Publicațiile respective îl acuză pe Lucian Papici că ar fi acționat, de fapt, ca un ”agent imobiliar” și vor ca CSM să ancheteze dacă Lucian Papici avea sau nu în lucru un dosar referitor la aceste terenuri.

Crin Antonescu, ”total de acord” cu ideea PSD

Președintele PNL a declarat miercuri că este de acord cu anchetele pe care intenționează parlamentarii să le efectueze: “Total de acord (…) Vom discuta, dar ideea mi se pare absolut corectă. Întotdeauna am spus că, fără a avea calitatea unei instanţe, Parlamentul poate să discute lucruri care sunt suspecte de a fi abateri de la lege, de la funcţionarea unor instituţii”.

Cazul revocării procurorului Papici

Lucian Papici este procurorul DNA care a finalizat Dosarul fraudelor de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui, dosar trimis luni în instanță și în care este inculpat și vicepremierul Liviu Dragnea.

Lucian Papici era pe 1 octombrie, data la care a finalizat dosarul, şef al Secţiei I din Direcția Națională Anticorupție (DNA).

El a fost înlocuit miercuri, 2 octombrie, de la conducerea Secţiei I, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, la propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, fără a se cere și propuneri de la DNA, așa cum prevăd procedurile.

Premierul Victor Ponta declara în aceeași seara, pe 2 octombrie, la RTV, că Lucian Papici este ”un procuror băsist”, iar dosarul referendumului este ”un dosar politic”: “Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morărist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul…Eu susţin că Daniel Moraru, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum. Sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, a spus premierul Victor Ponta.

A doua zi, pe 3 octombrie, președintele Traian Băsescu declara că analizează denunțarea pactului de coabitare, semnat în decembrie 2012 cu Victor Ponta, deoarece premierul ”a intrat cu bocancii în justiție, de dragul lui Dragnea”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: