17 mai, 2022

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, dorește ca unele dintre sistemele informatice ale statului să ajungă să comunice între ele înainte ca cloud-ul guvernamental să devină operațional. Proiectul cloud-ului este prins în PNRR și trebuie să devină operațional până în 2026.

”Dorința mea nu e să așteptăm atât până să avem baze de date care comunică între ele. Vreau să digitalizăm aceste servicii într-un termen accelerat.”, a declarat luni ministrul Sebastian Burduja, în cadrul conferinței ”România și industriile de vârf. Cum putem folosi oportunitatea resetării accelerate a economiei europene”, organizată de CursDeGuvernare.

Sebastian Burduja afirmă că interoperabilitatea bazelor de date trebuie făcută gradual, plecând de la documentele de care românii au cel mai des nevoie, pentru a-i degreva pe cetățeni de drumuri și hârtii.

Cloud-ul, fără interoperabilitate, nu va rezolva problemele


Ministrul a făcut referire și la ”cel mai notoriu” proiect de digitalizare inclus în PNRR: cloud-ul guvernamental. El a avertizat că acesta ”nu rezolvă în sine eliminarea drumurilor între instituții sau eliminarea hârtiilor”.

”Ce rezolvă un cloud: reziliența datelor și plasarea lor într-un sistem sigur, care nu mai este pe serverul de sub biroul unui președinte de agenție, sau mai știu eu pe unde… Acesta este sensul principal al cloud-ului. Dar mai există dimensiunea de interoperabilitate. Aceea va rezolva problema drumurilor între instituții și a hârtiei, a copiilor care ni se cer. Poți avea interoperabilitate înainte de a avea cloud, și acesta este unul dintre obiectivele principale. Și poți avea cloud fără interoperabilitate, se întâmplă și în alte țări.

Deci e important pentru toți românii să înțeleagă: cloud-ul este un proiect mare, de jumătate de miliard, dar el în sine, fără partea de interoperabilitate, nu va rezolva bătăile de cap ale românilor în raport cu statul. Pe acelea trebuie să le luăm la bucată, asta trebuie să facă acest minister, să împingă alți actori ai statului, alte instituții publice să se digitalizeze, să comunice între ele, să facă bazele de date să comunice între ele și nu e mare filosofie”, a spus Sebastian Burduja.

În ceea ce privește interoperabilitatea, ministrul Digitalizării a precizat: ”Avem Legea interoperabilității, care este în Partlament și are termen finalul lunii iunie. Conform PNRR, primele instituții migrate vor fi în 2025-2026, dar dorința mea este să nu așteptăm atâta timp până când vom avea baze de date care comunică între ele și să digitalizăm aceste servicii într-un termen accelerat.”

Nemulțumiri legate de negocierea termenelor din PNRR


Întrebat dacă ministerul său are restanțe în ceea ce privește jaloanele specifice din PNRR, Sebastian Burduja a răspuns: ”Scriptic, nu avem restanțe pe digitalizare, dar avem termene greu de îndeplinit.”

Explicația detaliată: ”Am spus și public: în nicio țară din lumea asta nu se poate atribui o procedură de achiziție publică de aproape 400 milioane euro în 3 luni. Cei care au scris PNRR au dat din păcate un termen foarte scurt între finalizarea analizei de opțiuni care definește caietul de sarcini și atribuirea procedurii de achiziție.

Și fără contestații, durează minim un an pe termene legale actuale. Asta e realitatea. Noi, legați acum de modul în care s-a scris PNRR, trebuie să convingem Comisia Europeană că facem tot ce e omenește posibil să îndeplinim acel jalon.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: