28 iulie, 2016

mihnea_motoc_83961300La începutul lunii noiembrie, România va găzdui o reuniune a miniştrilor de Externe din flancul estic, urmând ca în primăvara anului viitor să aibă loc un nou Summit NATO.

Această ultimă decizie a fost luată în urma Summit-ului de Varşovia, în cadrul căruia a fost posibilă „o evaluare realistă a ameninţătilor cu care ne confruntăm în Est”, a declarat joi ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, şi ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, au susţinut joi o declaraţie de presă privind angajamentele României în urma Summit-ului NATO de la Varşovia.


Întrebat despre declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis privind ”mega-programul” de înzestrare a Armatei, ministrul Motoc a detaliat: „Programul e conturat până în 2027, pornind de la ipoteza că vom avea asigurat 2% din PIB. Anul acesta vizează modernizarea celor două fregate, continuăm programul avion multirol – recepţionăm în septembrie un prim lot de F16, pregătim achiziţii viitoare pentru corvete multirol. La forţele terestre – transportor blindat de trupe, autoturisme 4×4. Vrem că o parte a producţiei să fie în România. Vrem dotarea cu sisteme de comunicaţii şi informatică”.

„Reuniunea de la Varşovia este importantă în planul obiectivelor şi capacităţii NATO de a face faţă provocărilor. E foarte important că acest Summit a evidenţiat rolul şi capacitatea statelor din Est de a fi contributori substanţiali la realizarea obiectivelor. (…) România a avut şi îşi propune să aibă o contribuţie semnificativă”, a declarat ministrul Comănescu.

De asemenea, acesta a mai precizat că deciziile adoptate la Varşovia reflectă o importantă contribuţie românească. „Am convenit câţiva paşi importanţi: o nouă reuniune a miniştrilor de Externe din flancul estic, în noiembrie, apoi un summit la nivel de şef de stat anul viitor. (…) Marea Baltică, Marea Neagră şi nordul Atlanticului au primit, în premieră, aceeaşi importantă în concluziile summitului NATO de la Varşovia”, afirmă ministrul de Externe.

Despre brigada multinaţională, Mihnea Motoc a repetat: „România va fi naţiune cadru pentru o bridaga multinaţională, sunt semnale clare de interes din partea a cel puţin şase aliaţi. Polonia şi Bulgaria sunt deja publice. Patru alţi aliaţi – discuţiile sunt foarte serioase, au exprimat un interes clar şi o disponibilitate de principiu. Alţii au scadente electorale în perioada imediat următoare”.


Ministrul Apărării a oferit ulterior vagi detalii suplimentare: „Discuţiile pentru brigada multinaţională sunt cu aliaţi pe care îi puteţi identifica după potenţialul de a participa la brigada. Sunt cei care au disponibilităţi. Se va aşeza pe un pivot al unei brigăzi româneşti existente, nu pot spune unde se află. Ea există, e la un nivel de pregătire foarte ridicat şi echipată cu tehnică modernă de lupta. Nivelul ei de încadrare este de peste 3.000 de militari”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: