fbpx

11 februarie, 2025

Este doar o chestiune de timp colapsul economic al Romsilva, în condițiile pierderilor în creștere de la an la an, a declarat marți ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Semnal puternic este prima întârziere, după foarte mulți ani, la plata salariilor.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, din acest an, sporurilor uriașe deja existente ar trebui să li se adauge încă unul, în valoarea de 25% din salariul de bază, prevăzut în noul Cod Silvic.

Mircea Fechet a prezentat din nou situația dezastruoasă de la Romsilva, ca avanpremieră la protestele sindicaliștilor din RNP, ce vor avea loc miercuri.


Calculele:

  • Doar sporul de pensionare dezvăluit în urmă cu două săptămâni a totalizat 173 de milioane de lei în 2024, adică aproape 10% din cheltuielile cu personalul.

  • De asemenea, noul Cod silvic prevede un alt spor, de 25%, care se aplică la salariul de bază şi care ar trebui să să fie aplicat de îndată.

  • Nu numai că bugetul de salarizare al RNP Romsilva nu poate majorat cu 25% în acest an, dar pentru supraviețuirea Regiei va fi necesară renunțarea la mai multe sporuri acordate până acum.

„Pentru prima dată, de foarte mulţi ani, au fost întârzieri în legătură cu plata salariilor, iar ceea ce îmi propun este ca, împreună cu reprezentanţii angajaţilor, împreună cu cei care au dovedit până acum în Regie că ştiu să facă management performant şi în legătură cu toţi oamenii care iubesc pădurea şi domeniul silviculturii, cred că putem să luăm acele decizii poate dureroase pentru unii, însă corecte pe termen lung. N-am nicio emoţie cu protestul de mâine. Chiar îi aştept pe colegii mei pădurari să am o discuţie foarte onestă cu dânşii”, a spus Mircea Fechet.

Silvicultorii îl acuză pe ministru că discreditează și compromite angajații Romsilva


Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a anunţat un amplu protest la sediul Ministerului Mediului, „faţă de campania de presă iniţiată de ministrul Mediului, în scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor şi compromiterii publice a angajaţilor Romsilva”.

„Trebuie să discut cu cu colegii mei, pentru că în niciun caz nu ne putem propune să mărim bugetul. (…) Să vedem la ce alte sporuri renunţăm, pentru că eu nu cred că soluţia este să dăm pădurarii afară, aşa cum mi-au propus săptămâna trecută colegii mei de la Regie, în cadrul unui plan de reorganizare pe care l-am respins vehement”, a spus Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Ministrul a explicat că va discuta miercuri, cu silvicultorii veniți la București, despre viitorul pe termen lung al Romsilva și despre sporurile confidențiale rămase un mister pentru el:

„Bineînţeles că voi sta de vorbă cu reprezentanţii structurilor sindicale (la protestul Federaţiei Silva de miercuri – nred..), cu reprezentanţii angajaţilor, ori de câte ori mi se solicită acest lucru. Protestul este, până la urmă, o formă democratică de a te face auzit. Nu ştiu în legătură cu aceştia, însă eu abia aştept să mă întâlnesc mâine cu ei, să discutăm despre sporurile neruşinate, să discutăm despre angajaţii care pleacă cu 100.000 de euro în buzunar la pensie, să discutăm poate despre sporurile de confidenţialitate, sporurile de fidelitate. Nici măcar nu am înţeles ce reprezintă aceste sporuri, dar sunt angajaţi în Romsilva, mai ales că acele cabane ascunse adânc în pădurile României, care beneficiază de astfel de sporuri de confidenţialitate. Îmi doresc foarte mult să discutăm despre ceea ce se va întâmpla cu Regia Naţională a Pădurilor pe termen lung, pentru că eu cred că sarcina mea ca ministru şi sarcina oricărui ministru este aceea de a asigura viabilitatea pe termen lung a acestor companii. În condiţiile în care de la an la an situaţia economică se înrăutăţeşte, nu trebuie să ai studii economice pentru a realiza că e doar o chestiune de timp până când există un risc de colaps din punct de vedere economic, din punct de vedere contabil al Regiei”, a explicat Ministrul Mediului.

(Citește și: Ministrul Mediului respinge reorganizarea elaborată de conducerea Romsilva – cere demisia mai multor directori și preia operațiunea)

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: