19 decembrie, 2013

Miniştrii de Finanţe din zona euro au reuşit să ajungă la un acord referitor la falimentul băncilor din regiune, anunţă BBC.

Potrivit acordului, se va crea un fond de 55 de miliarde de euro, finanţat de industria bancară, în următorii 10 ani. Fondul va fi susţinut de o nouă agenţie, care va decide modul în care se va rezolva problema băncilor cu dificultăţi financiare.

Acordul este parte a unor eforturi făcute de economiile din zona euro pentru a crea o uniune bancară, pentru ca povara redresării acestor instituţii financiare să nu cadă pe umerii contribuabililor.


Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că prin încheierea acestui acord „s-a creat ultimul pilon legal al uniunii bancare”. „Dacă vom continua pe drumul spre uniunea bancară, vom reuşi să continuăm stabilizarea monedei europene, şi să începem să ne întoarcem la o creştere economică stabilă în Europa”, a spus ministrul.

Propunerea privind uniunea bancară cuprinde trei părţi, aşa numiţii „piloni”.

Aceştia sunt un supervizor bancar comun, Banca Centrală Europeană (BCE), care va avea dreptul de a monitoriza sănătatea sistemului bancar şi riscurile asumate de către toate băncile importante din zona euro. Potrivit unei propuneri a UE, BCE „va supraveghea direct băncile din zona euro, deşi într-un mod diferenţiat şi în colaborare strânsă cu autorităţile naţionale de supervizare”.

A doua parte se referă la Mecanismul Unic de Rezoluţie. Acesta se referă la posibilitatea ca atunci când o bancă are probleme, indiferent unde în zona euro, procesul de împrumut sau de acceptare a falimentului, să fie manageriat de o autoritate comună de rezoluţie.


Ultimul pilon al propunerii se referă la un depozit de garanţie comună, astfel încât oricine are un cont bancar obişnuit, oriunde în zona euro, până la o limită de 100.000 de euro, va primi o garanţie din partea unui fond comun al zonei.

În timpul anilor din criza economică guvernele europene au cheltuit 1,5 trilioane de euro pentru redresarea băncilor falimentare.

Ideea unei uniuni bancare va face ca procesul de salvare a băncilor să nu mai fie suportat de la bugetul de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: