Liderii finanțelor celor mai dezvoltate 20 țări ale lumii (G20) și-au încheiat reuniunea de două zile de la Buenos Aires cu eșecul de a opune o atitudine fermă amenințărilor protecționismului, potrivit relatărilor de la fața locului.
Poziția intransingentă a secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, care a afirmat „clar și tare” că SUA își protejează interesele, nu a găsit o replică pe măsură din partea miniștrilor de finanțe și a oficialilor băncilor centrale din celelalte 19 țări.
Dimpotrivă, din declarația comună finală au fost scoase nuanțele care, în draftul acesteia, afirmau o atitudine mai combativă împotriva protecționismului și a politicilor naţionale „orientate spre interior”, potrivit Bloomberg. Adică aidoma celei practicate de Administrația Trump.
În schimb, liderii finanțelor din G20 se mărginesc să-și asume doar angajamentul de „a întări contribuția comerțului la economiile noastre” și, în consecință, de a „recunoaște nevoia pentru continuarea dialogului și acțiunilor” – o concluzie ambiguă, potrivit Reuters.
Reuniunea G20, a țărilor care concentrează 75% din comerțul global și 85% din produsul intern brut al lumii, s-a derulat cu câteva zile înainte ca SUA să anunțe (probabil vineri) noi măsuri protecționiste, care țintesc de data aceasta importurile de produse de telecomunicații și tehnologice chineze, prin tarife de 60 de miliarde de dolari anual.
(Citiți și: Bancherii și miniștrii Finanțelor lumii vor să evite aterizarea dură a economiilor și „războiul comercial”)
Față de o astfel de amenințare concretă, pare doar o consolare diplomatică promisiunea de la Buenos Aires că G20 va respecta promisiunea summit-ului de la Hamburg, de anul trecut, că țările cele mai dezvoltate „vor continua lupta contra protecționismului inclusiv a tuturoro practicilor incorecte”.
„G20 caută să consolideze contribuția comerțului la economiile lumii”, este titlul articolului de pe pagina web a G20, care introduce comunicatul final.
Criptomonedele
În rest, cel mai important lucru decis la Buenos Aires a fost cel legat de criptomonede, dar chiar și în acest caz hotărârea participanților s-a oprit în fața nevoii de monitorizare comună, care va avea loc doar în măsura în care criptomonedele se transformă în active.
Astfel, oficialii G20 au convenit să se aplice standardele Financial Action Task Force (FATF – un organism interguvernamental menit să combată spălarea de bani), în privința activelor în criptomonede.
Finanțiștii G20 sunt însă conștienți că FATF trebuie să-și revizuiască standardele respective și au chemat organizația să insiste să le implementeze la nivel global, potrivit declarației G20.
Este un progres, pentru că G20 bagă în seamă pentru prima oară fenomenul, notează Bloomberg.
Beligeranța comercială
Reuniunea de la Buenos Aires a fost prima dintr-o serie menită să pregătească summit-ul din noiembrie a șefilor de stat și de guvern ai celor 20.
Șefii finanțelor globale au avut însă un ton „neobișnuit de blând” când au avertizat că americanii pun în pericol ordinea internațională la care chiar ei au contribuit decisiv, constată editorialistul Bloomberg.
Totuşi, aceeaiaşi şefi au fost mult mai fermi după ce s-au întors acasă.
„Din toate discuțiile de la Buenos Aires, se poate trage concluzia că majoritatea participanţilor au mari îngrijorări că ar putea surveni o escaladare (a pericolelor) și că războaiele comerciale vor determina viitorul”, a spus ministrul german de Finanţe Olaf Scholz, reporterilor de acasă.