26 iunie, 2017

Ministerul Sănătății a anunțat zilele trecute două vești bune: vaccinurile pentru copii sunt disponibile în toată țara, iar Programul Național de Transplant a cunoscut o revenire puternică. Ambele afirmații sunt însă false, cel puțin parțial.

Realitatea: Numărul transplanturilor din acest an, mult sub cel din anii precedenți 

„Programul Național de Transplant funcționează la capacitate bună și cunoaște o revenire importantă, după criza alarmantă de anul trecut”, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis acum câteva zile, anunțând că „trimestrul al doilea din acest an a marcat revenirea puternică a activității de transplant din România, pe fondul creșterii progresive a donării de organe și țesuturi”.

Comunicatul oferă și datele privind situația din acest moment:

  • 70 de transplante renale (București, Cluj şi Iași)
  • 30 de transplante de ficat (București şi Iași),
  • trei operații de transplant de cord (unul la București și două la Târgu Mureș).

Situația este departe de a merita sintagma folosită de minister, iar o comparație statistică arată că anul acesta s-ar putea încheia chiar mai rău decât 2015:


Dacă în primul semestru au existat doar 70 transplanturi de rinichi, este greu de crezut că se va ajunge la cifrele din ultimii doi ani. Ar trebui ca numărul donatorilor să crească de cel circa trei ori.

În comunicat se spune că situația s-a îmbunătățit în trimestrul al doilea, dar informația este falsă cel puțin în cazul transplantului de ficat.

În luna martie, profesorul Irinel Popescu (foto), de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat pentru cursdeguvernare.ro, îngrijorat de diminuarea numărului de donatori: „Dacă s-ar fi păstrat ritmul din 2013, ar fi trebuit să avem în martie 30 de transplanturi. În realitate, noi am făcut doar 11 de la donatori în moarte cerebrală și 4 de la donatori în viață”.


Ceea ce înseamnă că nu au existat mai mulți donatori de ficat în trimestrul decât doi, comparativ cu primul trimestru.

Întrebat de cursdeguvernare.ro care sunt datele ce au determinat autoritățile să anunțe revenirea puternică a activității, președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, nu a oferit cifre comparative pentru cele două trimestre, ci o singură informație, care apare și în comunicat: în ultimele 10 zile au existat 6 donatori.

Cauza scăderii numărului de donatori – pierderea încrederii

Irinel Popescu și oficialii PSD din domeniu l-au acuzat pe fostul ministru tehnocrat Vlad Vociulescu de scăderea încrederii în transplantul românesc și reducerea numărului de donatori.

Voiculescu a suspendat acreditarea pentru transplant pulmonar la Sfânta Maria, după ce echipa de la Inspecția Sanitară de Stat a constatat în noiembrie 2016 că este exclusă posibilitatea realizării acestui gen de intervenții.

Lipsea total personalul specializat, iar dotările nu se ridicau nici la nivelul minimal – laboratorul de analize, care trebuie să fie disponibil nonstop, exista doar pe hârtie, serviciile fiind în realitate externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București).

Aceste dezvăluiri au fost însă făcute la sfârșitul anului trecut, așa încât nu aveau cum să influențeze situația din 2015 și nici măcar pe cea din 2016.

Realitatea: Vaccinurile NU au ajuns în toată țara și lipsesc în continuare din cele mai multe farmacii

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată țara”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, ministerul atrage atenția că părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii.

Numai că stocurile nu au ajuns în toate județele și, în unele cazuri, medicilor de familie nu le-a fost oferit numărul complet de doze solicitate.

Lucru pe care l-a recunoscut chiar și Ecaterina Andronescu, colegă de partid a ministrului Sănătății, Florian Bodog. Aceasta a verificat personal situația, după o polemică avută cu jurnaliștii de la Digi24.

În București, medicii de familie au fost anunțați de Direcția de Sănătate că au sosit stocurile de vaccinuri. Rodica Tănăsescu (foto), președinte al Societății Naționale, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că a primit un email pentru a merge să ridice dozele. Nu se respectă lanțul de frig prevăzut de lege pentru transprotul dozelor de vaccin.

Potrivit reglementărilor, direcțiile de sănătate trebuie să transporte dozele în mașină frigorifică, dar, în practică, medicii de familie sunt cei care merg la aceste instituții și ridică vaccinurile, în genți frigorifice.

„Vă dați seama cum este pentru un medic de familie dintr-o localitate aflată la 70 de kilometri de reședința de județ. Și dacă ai nevoie de șapte doze, dar îți dau numai cinci, mai trebuie să faci un drum”, a adăugat Rodica Tănăsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: