22 august, 2016

fonduri europenePrincipalele condiționalități ex-ante cu risc crescut de neîndeplinire vizează sectoarele achiziții publice, transporturi, managementul deșeurilor, cercetare și inovare și dezvoltarea digitală, se arată într-un document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), care prezintă luni raportul de activitate al ministrului Cristian Ghinea la 100 de zile de mandat.

Principalele condiționalități cu risc crescut de neîndeplinire (în număr de 9 în total n.r.) vizează următoarele sectoare: achiziții publice, transporturi, managementul deșeurilor, cercetare și inovare și dezvoltare digitală.

Stadiul critic în care se află în prezent procesul de îndeplinire a acestor condiționalități este cauzat de neimplicarea efectivă a instituțiilor responsabile care, în lipsa unor acțiuni concrete, au amânat repetat termenele asumate și au invocat lipsa asistenței tehnice, în condițiile în care demersurile proprii pentru contractarea acesteia au trenat.


De fapt, acest guvern este nevoit să rezolve în câteva luni condiționalități care trebuiau îndeplinite din 2014 încoace. Un exemplu elocvent este Planul Național de Gestionare a Deșeurilor — un document care trebuie să treacă în revistă soluțiile de sortare și depozitare a deșeurilor în toate localitățile țării, menționează sursa citată.

Potrivit documentului, deși ar fi nevoie în mod normal de minimum doi ani de muncă, abia în aprilie 2016 a fost semnat contractul de consultanță pentru scrierea Planului.

Iar termenul de realizare expiră la 31 decembrie 2016. În lipsa documentului acceptat de către Comisia Europeană riscăm blocarea fondurilor europene pentru mediu în valoare de sute de milioane de euro.

De ce a întârziat începerea realizării PNGD (Planul Național de Gestionare a Deșeurilor n.r) cu până la câteva luni înainte de termenul final? O întrebare interesantă la care sperăm că vom putea furniza răspunsuri opiniei publice.


Deocamdată, MFE și Ministerul Mediului organizează săptămânal întâlniri pentru a ne asigura că echipa contractată pentru realizarea PNGD primește informații în timp util de la autoritățile locale, astfel încât să salvăm situația, se mai spue în documentul ministerului.

Condiționalitățile ex-ante au fost negociate de fiecare stat membru cu Comisia Europeană și reprezintă măsuri de pregătire a legislației/ instituțiilor pentru o bună utilizare a fondurilor europene. România a negociat 36 de condiționalități, acceptate de guvern în 2014.

Întârzierea îndeplinirii condiționalităților poate duce la suspendarea integrală sau parțială a plăților aferente Programelor Operaționale care sunt vizate de respectivele clauze preliminare. 31 decembrie 2016 este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească toate condiționalitățile.

”Nodurile gordiene”

cristian ghinea„La preluarea mandatului mi-am fixat două direcții de acțiune: pe de o parte să deblocăm situațiile din trecut, ca să dăm drumul la finanțare, iar pe de altă parte să punem pe picioare un mecanism simplu și funcțional de atragere de fonduri, din programarea actuală, pentru un impact cu bătaie lungă.

Am preluat un minister aflat la intersecția multor tipuri de probleme — un sistem IT deficitar, un sediu sub semnul întrebării, contracte frauduloase, percepții negative, reclamații. Cu o mână a trebuit să controlăm crize și urgențe repetate, iar cu cealaltă — să atragem banii europeni atât de necesari dezvoltării României. Am găsit câteva noduri gordiene și am făcut pași importanți pentru dezlegarea fiecăruia”, transmite publicului ministrul Cristian Ghinea în raportul la 100 de zile de mandat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: