13 februarie, 2018

Ministrul Educației, Valentin Popa, a decis schimbarea componenței Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), din cauza „funcționării deficitare”a acestui organism „în raport cu solicitările MEN”, potrivit unui comunicat al instituției.

Actualii membri CNSPIS au fost numiți pe 16 decembrie 2016, de către fostul ministru tehnocrat Mircea Dumitru (rector al Universității București), pentru un mandat de patru ani.

Motivele invocate în comunicatul MEN:


„Având în vedere funcționarea deficitară a Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) în raport cu solicitările Ministrului Educației Naționale (MEN),  de la constituirea prin OMEN 6110/16.12.2016 și până în prezent, la care se adaugă pe de o parte,  lipsa de comunicare internă și lipsa transparenței în elaborarea documentelor și luarea deciziilor reclamată chiar de către membrii acestui consiliu consultativ și dezacordul public exprimat de către universități cu privire la viziunea membrilor CNSPIS referitoare la  domeniile de interes strategic asumate de România la nivel național și european, dar și de cerințele pieței muncii, pe de altă parte, MEN a decis schimbarea componenței nominale a acestui consiliu”.

Înlocuirea celor 17 membri se va face  după 8 martie, până atunci urmând să se desfășoare procedurile declanșate marți, prin lansarea apelului de candidaturi:

  • Înscrierea pentru candidatura ce vizează ocuparea unei poziții de membru în CNSPIS se face in intervalul 14.02.2018 (ora 08:00) – 28.02.2018 (ora 08:00), pe platforma https://www.brainmap.ro prin completarea formularului  on-line disponibil.
  • În perioada 1 martie – 4 martie 2018, Comitetul de selecție va evalua candidaturile depuse și va anunța public rezultatele. Selecția candidaților se va realiza în baza criteriilor minimale prevăzute în metodologia aprobată prin Ordinul ministrului nr. 5802 din 23.11.2016.
  • Lista nominală a celor 17 candidaturi selectate va fi publicată pe site www.edu.ro  și va fi supusă consultării publice timp de 5 zile, în perioada 3-8 martie, conform reglementărilor legale în vigoare. În acest interval orice persoană fizică sau juridică poate transmite opinii argumentate în raport cu nominalizările Comitetului de selecție pe adresa de e-mail: dgis@edu.gov.ro.

Atribuțiile organismului consultativ CNSPIS:

  • elaborarea și actualizarea permanentă a indicatorilor de monitorizare a învățământului superior (referitori, de exemplu, la absolvenți și piața muncii, la dimensiunea didactică /de formare a învățământului superior, la activitatea de cercetare etc.)
  • prognoza evoluției învățământului

Reamintim că fostele guverne PSD – ALDE au schimbat anul trecut mai multe organisme consultative numite de tehnocrați și au schimbat radical legislația din domeniu, afectând grav calitatea în învățământul superior și cerecetare.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: