10 aprilie, 2012

Creşterea preţurilor pe ultimele 12 luni ( inflaţia anuală) a coborât în martie 2012 la doar 2,4%, nivel minim istoric şi sub ţinta de 3% fixată de BNR pentru finalul anului.

Cu toate acestea, România mai are până să se încadreze în criteriile de la Maastricht, a căror îndeplinire este necesară pentru adoptarea euro, deoarece valoarea luată în calcul este cea medie pe ultimele 12 luni. După metodologia europeană, indicele IAPC s-a situat la 4,6% (4,5% IPC, calculat după clasificarea românească a mărfurilor şi serviciilor).

Reamintim că diferenţa dintre inflaţia anuală şi cea medie anuală poate ajunge la valori semnificative, deoarece prima arată „poza” creşterii preţurilor la un moment dat iar cea de a doua măsoară procesul de evoluţie a preţurilor pe parcursul ultimelor 12 luni.

Inflaţia anuală pe luna martie ar fi fost şi mai redusă dacă valoarea de 0,42% aferentă acestei luni nu ar fi fost majorată de influenţa negativă a preţurilor volatile (aşa numitul trio legume-fructe-ouă) aflate în afara politicilor monetare şi măsurilor economice.

Numai aceste trei produse au dat trei sferturi din scumpirea per total cu 0,64% a alimentelor din luna martie şi au influenţat în proporţie de 44% majorarea de ansamblu a preţurilor din coşul de consum, cuantificată de IPC.

O influenţă similară cu cea a ouălor a avut-o creşterea cu 1,04% a preţurilor la combustibili, sub efectul majorării preţului petrolului.

Dacă se face abstracţie de produsele cu preţuri reglementate, băuturi, tutun şi produsele cu preţuri volatile, se obţine aşa-numita inflaţie CORE 2, care a fost de numai 0,19%, mult sub cele 0,42% obţinute în urma influenţelor menţionate.

Trebuie menţionat şi faptul că reducerea inflaţiei a fost favorizată de efectul de bază, valorile lunare ale creşterii preţurilor de la începutul anului trecut find destul de ridicate. Inflaţia ar urma să mai scadă şi în luna aprilie ( indice IPC 0,66% în aprilie 2011).

În cele patru luni următoare, intervalul mai 2012 – august 2012, va fi foarte greu să se mai repete scăderea succesivă a preţurilor. De aceea, tot prin efect de bază, indicele preţurilor se va majora spre valoarea de 3%, urmând a se stabiliza pe finalul anului.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: