22 octombrie, 2017

Aproape 1.200 de firme au demarat deja procedurile pentru a-și muta sediul social din Catalonia, după refendumul în care s-a votat independența regiunii, din cauza crizei politice declanșate și a incertitudinilor implicate de aceasta.

Planurile secesioniștilor ar putea fi spulberate de acest fenomen d eproporții, scrie El Pais.

Regiunea numără aproximativ 500.000 de societăți, din care 7.000 sunt investitori străini, și generează 19% din produsul intern brut al Spaniei.


Numărul celor care au anunțat o astfel de intenție este însă mult mai mare, pentru că incertitudinea va dura, iar piețele urăsc incertitudinea, scrie El Pais:

Printre cele care au demarat demersurile se numără giganți precum băncile CaixaBank și Banco Sabadell sau grupul de gaze naturale Gas Natural, precum și societăți de talie mijlocie precum producătorul de vin Codorniu și grupul alimentar Idilia Foods.

Un sondaj efectuat de organizația patronală Pimec, dedicat IMM-urilor, arată că:

  • aproximativ 1.300 de companii cu mai puțin de 250 de angajați au decis să își mute sediul social, fără a demara însă în mod oficial procedurile administrative
  • aproape 35% din companiile intervievate estimează că actuala criză le va afecta economic
  • 19% susțin că și-au înghețat investițiile sau intenționează să facă acest lucru
  • 2% din societăți, adică aproximativ 2.600 de firme, au declarat că și-au schimbat banca în ultimele săptămâni, fără a preciza însă dacă este vorba de un transfer de la o bancă catalană către o bancă situată în altă parte a Spaniei.

Mediul de afaceri, acuzat că nu avertizat secesioniștii în legătură cu riscurile economice


Oamenii de afaceri din regiune sunt criticați acum că nu au avertizat Catalonia de urmări, pentru că intervenția lor înainte de referendum ar fi putut opri mișcarea secesionistă:

Josep Borrell, fost ministru și fost vicepreședinte al Parlamentului European: “Nu puteați vorbi înainte? De ce nu ați public ceea ce ați spus în privat? Dacă ați fi făcut-o, am fi putut evita toate acestea.”

Persoane influente din mediul academic, bancar și mediul de afaceri susțin că au discutat cu liderii secesioniști despre toate aceste pericole.

“Este adevărat că poate nu am spus suficient public. Dar am vorbit în particular și cu Mas și cu Puigdemont (Artur Mas și Carles Puigdemont – liderii mișcării secesioniste – n. red.). Le-am spus că s-ar putea întâmpla asta, dar nu ne-au crezut. Au vrut să- creeadă pe cei care au susținut  că așa ceva nu se va întâmpla niciodată”, a explicat un membru al asociației catalane Work Support.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: