13 octombrie, 2020

Circa 11.700 de PFA-uri, microîntreprinderi fără angajați și ONG-uri au depus, până marți la prânz, solicitări de obținere a unor microgranturi de 2.000 de euro, schemă lansată oficial luni și parte a unui pachet de măsuri în valoare de un miliard de euro, destinat sprijinirii IMM-urilor afectate de pandemie.

Bugetul schemei de microgranturi este de 100 de milioane de euro, acoperind astfel, teoretic, 50.000 de beneficiari. Din datele Ministerului Economiei, disponibile în timp real AICI, reiese că luni la ora 14:00, numărul de solicitanți înscriși a fost de aproape 11.700.

Florin Jianu (foto), președintele al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), este de părere că ritmul înscrierilor este consistent.


”Ritmul e unul ok. 11.000 de companii înscrise e un lucru bun. E deschisă aplicația până vineri cu posibilitatea de prelungire până la epuizarea plafonului. Mesajul meu este acela de a continua să se înscrie pentru că pentru această măsură nu trebuie certificate de stare de urgență, deci practic nu sunt limitați într-un fel sau altul. Înscrierea durează foarte puțin”, a declarat el pentru cursdeguvernare.ro.

Înscrierile decurg facil și datorită faptului că solicitanții nu sunt nevoiți să depună foarte multe documente, Ministerul Economiei interogând bazele de date a altor instituții publice pentru a verifica dosarele.

”Pentru toate cele trei măsuri, datele de care avem nevoie le obținem prin interogarea bazelor de date ANAF, Recom, IGI, Direcția de Evidență a Populației, Regas, în așa fel încât aplicanții să nu fie nevoiți să scoată alte documente”, au precizat reprezentanții Ministerului Economiei pentru cursdeguvernare.ro.

Guvernul a aprobat, în data de 31 iulie, OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro în total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Cele trei măsuri sunt:


1 -> Granturi nerambursabile pentru capital de lucru, acordate sub formă de sumă forfetară, pentru IMM-uri/PFA-uri în valoare de 2.000 de euro (echivalent lei) – buget 100 de milioane de euro; număr estimat de beneficiari – 50.000;

2 -> Granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri acordate sub formă de sumă forfetară reprezentând 15% din cifra de afaceri înregistrată în anul 2019, dar nu mai mult de 150.000 de euro; buget – 350 de milioane de euro; număr estimat de beneficiari – între 90.000 și 100.000;

Pentru a fi eligibili, solicitanții trebuie să aibă o cifră de afaceri de peste 5.000 de euro, să dețină certificat de urgență, să fi avut profit în 2018 sau 2019, să mențină același număr de salariați pentru încă șase luni de la data aplicării și să dispună de o cofinanțare de 15%.

3 -> Granturi pentru investiții în producție pentru IMM-uri, cuprinse între 50.000 de euro și 200.000 de euro; buget total 550 de milioane de euro.

Potențialii beneficiari trebuie să fi avut profit în 2018 sau 2019, să mențină activitatea pe o perioadă de minimum trei ani de la data solicitării grantului, să realizeze minimum 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul planului de afaceri, iar diferența până la sfârșitul perioadei (anul al treilea), să dispună de cofinanțare de 15%.

Cele trei anexe care detaliază CAEN-urile eligibile pentru fiecare măsură pot fi consultate AICI.

Măsura 2 va fi disponibilă cât de curând, iar măsura 3 până la sfârșitul lunii

Ministerul Economiei a lansat platforma de preînregistrare pentru toate cele trei tipuri de scheme.

Marți, la înrolarea în aplicație, în vederea înscrierii la toate cele trei măsuri figurau în jur de 54.000 de conturi.

”Din câte am înțeles în foarte scurt timp se deschide și a doua măsură, iar cea pentru investiții spuneau că ar urma să fie gata spre sfârșitul acestei luni”, a precizat Florin Jianu, adăugând că, în opinia sa, esențiale în acest moment ar fi primele două scheme, care prevăd acordarea de capital de lucru, puține IMM-uri având în acest moment planuri de investiții.

”Lucrăm la aplicațiile pentru măsurile 2 și 3 și imediat cum vom trece de perioada de testare vom afișa pe site un calendar al lansărilor”, au transmis reprezentanții Ministerului Economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: