8 iulie, 2019

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 998,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de referinţă (tip benchmark).

Maturitatea titlurilor (reziduală) este de 37 de luni, iar media randamentelor acceptate de 3,85% pe an, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris de peste trei ori mai mult (1,653 miliarde de lei).


Marţi este programată o licitaţie suplimentară pentru atragerea altor 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

În luna iulie, MFP își propune să atragă 4,2 miliarde de lei de la investitorii autohtoni: 300 milioane de lei prin certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligaţiuni suverane, plus 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive.

40 de miliarde deja împrumutate în 2019

Statul a împrumutat în prima jumătate a acestui an echivalentul a peste 38,8 miliarde de lei, peste jumătate din necesar, reiese din calculele cursdeguvernare.ro pe baza informațiilor publice.

(Citiţi şi: Statul a accelerat împrumuturile în mai și iunie ca să recupereze sumele pierdute la începutul anului din cauza ”ordonanței lăcomiei”)

MFP încearcă să profite atmosfera actuală favorabilă împrumuturilor pentru țările emergente, înainte ca aceasta să se deterioreze.


Fluxurile de investiţii tind să se mute din cauza perspectivei ca marile bănci centrale ale SUA (Federal Reserve) și UE (Banca Centrală Europeană) să reducă dobânzile de referință.

România este una dintre ţările emergente ale cărei titluri de stat oferă un diferenţial de dobând avantajos.

În primele patru luni ale anului, statul a plătit dobânzi de 5,8 miliarde de lei, în creștere cu circa 15% față de aceeași perioadă din 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: