În urma investigației publicate de CursDeGuvernare cu titlul ”Bătălia pentru ”cheile României”: Justiția a anulat licitația petru Cloudul Guvernamental câștigată de o firmă apropiată de Sebastian Ghiță și organizată de STS” , compania Metaminds a trimis Dreptul la Replică pe care-l vom publica integral.
După textul trimis de compania Metaminds, urmează poziția și precizările Redacției CursDeGuvernare referitoare la chestiunile ridicate de Dreptul la Replică:
” Bună ziua,
Am citit cu atenție materialul publicat și dorim să subliniem că respectăm munca jurnalistică în efortul de a informa corect publicul. Totuși, remarcăm că în material sunt multe supoziții și afirmații bazate pe interpretări, nu pe fapte. Din acest motiv, considerăm necesar să trimitem această poziție oficială pentru clarificare:
În primul rând, articolul include informații eronate, în special afirmația conform căreia „justiția a anulat licitația pentru Cloud-ul guvernamental”. Această afirmație este falsă. Licitația nu a fost anulată; statusul dosarului, pe care îl puteți verifica public pe portalul Ministerului Justiției (la acest link: Status dosar) se referă strict la solicitarea STS-ului de a anula decizia dată de CNSC.
În plus, specularea unui context dificil prin care a trecut țara noastră, bazat pe dezinformare și insinuarea că Metaminds este asociată cu un curent suveranist și pro rus nu face decât să perpetueze această practică a dezinformării și nu reflectă standardele unui demers jurnalistic fundamentat pe o documentare riguroasă și o informare corectă a publicului.
Totodată, în lipsa unor dovezi concrete, respingem cu fermitate orice speculație care sugerează legături cu persoane sau entități externe, cum ar fi Sebastian Ghiță. Metaminds este o companie complet independentă, fondată și condusă de o echipă de profesioniști dedicați, fără influențe externe. Funcționăm exclusiv pe baza unui sistem de guvernanță corporativă solid și toate deciziile noastre sunt luate cu integritate și transparență, în beneficiul pieței și al cetățenilor.
Toate contractele câștigate au fost obținute prin proceduri publice transparente, respectând legislația în vigoare. Fiecare contract pe care îl semnăm cu instituțiile publice este rezultatul unui proces riguros de selecție conform legislației achizițiilor publice. Această legislație nu permite o abordare de „abonare” la contracte cu statul.
Suntem deschiși la dialog și rămânem dedicați misiunii noastre de a contribui la digitalizarea și securizarea infrastructurii critice a României.
Cu respect, ”
*
Poziția și precizările redacției CursDeGuvernare față de Dreptul la Replică de mai sus:
Referitor la obiecțiile prezentate mai sus de către compania Metaminds, Redacția CursDeGuvernare face următoarele precizări:
1, Prin decizia Justiției, se păstrează decizia CNSC: ”Solicită anularea actelor sub aspectul că anumite informații au fost calificate în mod eronat drept confidențiale de către autoritatea contractantă”
Iar decizia CNSC asta spune: Prin decizia CNSC menținută de Curtea de Apel, STS are obligația „să reevalueze oferta declarată drept câștigătoare”.
Adică nu avem un câștigător al licitației, iar STS trebuie ”să reevalueze”.
2, Poziției companiei Metaminds față de legăturile care se fac în general în presă și în particular în acest caz cu Sebastian Ghiță – fostul patron al actualilor patroni – i s-a acordat un capitol întreg în articolul CursDeGuvernare. Invităm la recitirea acestuia.
3, Da: compania Metaminds s-a înființat în anul 2015, de către angajați ai lui Sebastian Ghiță, iar după fuga acestuia din țară în 2016, compania și-a schimbat numele și a fost trecută către alți foști angajați ai lui Sebastian Ghiță. Cu siguranță că motivele au fost temeinice.
4, Cât privește afirmația că ”Toate contractele câștigate au fost obținute prin proceduri publice transparente” – nu putem să nu observăm că atât CNSC cât și decizia Justiției tocmai asta arată și de asta cere reluarea evaluării: lipsa de transparență.
5, Nu, nu-i nimic ”ilegal” – așa cu nu e nimic ilegal în tot ce vedem în aceste zile în jur. Cât privește ”Această legislație nu permite o abordare de „abonare” la contracte cu statul” – suntem de acord: NU permite o abonare la contractele cu statul.
6, CursDeGuvernare.ro va monitoriza atât acest caz cât și multe altele care privesc unde duc firele marilor contracte pe infrastructura critică a României, cu atât mai mult cu cât demersul este legitim mai ales în contextul războiului hibrid declanșat asupra României.
***