Șapte state, printre care se numără și România, care au aderat mai târziu la UE, solicită egalizarea completă a plăților directe către fermieri, indiferent de data la care țările lor au aderat la UE
Declaraţia privind poziţia comună a Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Slovaciei a fost prezentată în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg de către ministrul bulgar interimar al agriculturii, Gheorghi Tahov, citat de Rador.
„Statele membre au apreciat eforturile preşedinţiei ungare de a găsi o formulă de compromis pentru viitorul politicii agricole comune, dar există încă probleme nerezolvate, dintre care principala este distribuirea echitabilă a plăţilor pentru fermieri”, a subliniat ministrul Tahov.
Subvenții diferite – Condiții de piață diferite
În poziţia generală a celor şapte state pe care a prezentat-o, s-a subliniat că trebuie realizată o egalizare a subvenţiilor între statele membre, întrucât diferenţa dintre acestea duce în prezent la condiţii de piaţă inegale.
Bulgaria a susţinut solicitarea României de a majora plafonul individual pentru agricultorii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina la 560.000 de euro per beneficiar şi o prelungire a perioadei-cadru temporară pentru acest ajutor de stat până la cel puţin 30 iunie 2025. Al treilea punct cheie al reuniunii s-a axat pe riscul de a pierde fonduri din Programul de dezvoltare rurală din perioada de programare anterioară, întârzierea în absorbţia banilor datorându-se, în principal, crizei Covid-19 şi războiului din Ucraina.
De aceea, în vară, Bulgaria a propus prelungirea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor şi a termenelor limită pentru încheierea programului.
***