5 august, 2016

spitalul universitarNiciun medic de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) nu a semnat acceptarea gărzilor suplimentare. În situația aceasta, bolnavii ar putea să rămână fără medici după ora 14.00, începând de luni. Pentru găsirea urgentă a unei soluții, managerul unității a cerut o întâlnire urgentă cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Problema

Gărzile suplimentare reprezintă turele pe care personalul medical trebuie să le lucreze în plus pentru a se acoperi golurile provocate în programul spitalului din cauza deficitului de personal.

Se numesc suplimentare pentru că sunt cele efectuate în plus față de gărzile obligatorii cuprinse în contractele de muncă ale celor din sănătate.


Programul unui medic este de șase ore pe zi plus gărzile obligatorii. Pentru ce depășește ora 14.00 se fac gărzi suplimentare programate după epuizarea celor ovligatorii.

Până acum, din cauza unei reglementări a cărei legalitate n-a fost atacată niciodată –  Ordinul de Ministru (OMS) 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar – medicii erau obligați să efectueze norme suplimentare care duceau și la peste 30 de ore de lucru continuu – încep garda la ora 14.00 (care durează până la ora 08.00 a doua zi), după care se poate continua cu cele șase ore normale.

Ordonanța salarizării emisă de Guvernul Cioloș a scos obligativitatea acestor gărzi suplimentare, iar pentru a se asigura activitatea neîntreruptă în spitale, a introdus un nou tip de contract, exact pentru gărzile suplimentare.

Aceste contracte apar la art. 3^2 alin. 6 din Ordonanța 20 din 2016 (Ordonanța salarizării).


Articolul respectiv  spune: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă”.

Ce a propus Executivul, ce spun medicii

Situația este veche, însă acum s-a consolidat o mișcare sindicală paralelă celei care era partenerul obișnuit de negocieri al guvernanților (Sanitas), considerat obedient puterii.

Fereastra de oportunitate deschisă pri Ordonanța salarizării (prin eliminarea obligativității gărzilor suplimentare) a făcut ca tot mai mulți medici, membri ai vreunui sindicat sau nu, să se ralieze mișcării de protest și să decidă că nu vor semna contractele cu timp parțial.

Guvernul a propus să plătească aceste gărzi suplimentare raportat la salariile din 2009 și nu are de gând să le crească remunerarea, fiindcă nu există bani la buget. Diferența între tariful orar de pe un contract și cel de pe celălalt este prea mare pentru a fi acceptată, spun medicii.

florin chirculescuFlorin Chirculescu (foto) este vicepreședinte al Federației Solidaritatea Sanitară și medic la Spitalul Universitar. În 2009 avea un salariu de 2.700 de lei, pe când acum are peste 5.000 de lei.

„Nu se cer majorări salariale, ci aplicarea legii, a Codului Muncii, privind plata orelor suplimentare. Scrie în Codul Muncii că orele suplimentare se fac doar cu acordul meu? Da. Scrie că ora suplimentară se plătește cu mai mulți bani? Da (…)

Decizia Guvernului ne pune într-o situație absurdă: două tipuri de contract cu același angajator și pentru aceeași muncă (…)

Iar discrepanța este prea mare. Pentru ce lucrez ziua am un tarif, iar pentru ce muncesc noaptea sunt plătit cu 65% din ora de zi. Este aberant”, a explicat pentru cursdeguvernare.ro Florin Chirculescu.

Revendicările medicilor 

Pentru gărzile obligatorii, efectuate pentru completarea timpului de lucru aferent normei de bază se cere dreptul la sporul de noapte.

Pentru gărzile suplimentare normei de bază, în cazul cărora se va încheia un contract individual de muncă cu timp parțial, conform Ordonanței salarizării

  • un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu).
  • toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte
  • concediu de odihnă și pentru CIM-ul cu timp parțial
  • dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres
  • dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individual de muncă. De la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres.

Începând de luni, Spitalul Universitar din București nu are niciun medic programat între ora 14.00 și a doua zi ora 08.00

Noul sistem de plată se aplică de la 1 august, momentul intrării în vigoare a Orodnanței 20, însă reprezentanții Executivului (Ministerul Sănătății – Ministerul muncii – Ministerul Finanțelor) și cei ai medicilor nu au ajuns încă la vreun acord – încă schimbă propuneri și amendamente la propuneri.

De aceea, au început presiunile punctuale din partea spitalelor unde se ajunge la finalul programărilor obligatorii.

La Spitalul Universitar, gărzile normale asigură program continuu doar până luni și nimeni nu s-a înscris pentru cele suplimentare.

garzi medici coltea
Câte zile sunt acoperite la o secție din SUUB

Desigur, nu se va ajunge ca de la ora 14.00 și până marți la ora 08.00 să dispară toți medicii (nu vor face asta măcar pentru că ar antagoniza populația), dar totul va funcționa la cote de avarie, improvizat și în lipsa contractelor, adică cu programări ad-hoc.

garzi spitalul judetean targoviste
Programul de gărzi acoperit la o secție a Spitalului Județean Târgoviște

Fiindcă toți medicii s-au exprimat împotriva acestor gărzi suplimenatre, până nu se plătesc la nivelul dorit, vineri a avut loc o ședință a Consiliului Medical la care au participat toți șefii de secții, compartimente și clinici din SUUB.

Managerul Dragoș Davițoiu, numit de curând, le-a explicat participanților ceea ce se știa deja – că nu există bani pentru plata acestor ore suplimentare.

La finalul ședinței s-a stabilit ca procesul-verbal al ședinței să se atașeze unei adrese trimise de către manager ministrului Sănătății pentru o întâlnire urgentă, înainte de epuizarea gărzilor normale.

 

În situații asemănătoare se mai află câteva spitale din țară, dar un bilanț exact nu există încă pentru că cele mai multe unități au anunțat că semnarea contractelor cu timp parțial de muncă se pot semna retroactiv. Este posibil ca unii medici să lucreze, chiar dacă nu semnează contractele pentru gărzi suplimentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: