29 august, 2023

România are capacitatea de a produce și a intra pe cât mai multe piețe externe, iar statul trebuie să sprijine companiile să facă acest pas, a declarat premierul Marcel Ciolacu, marți, la Reuniunea anuală a diplomației române, desfășurate la Palatul Victoria.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului de Externe, Luminița Odobescu, implementarea unui mecanism de monitorizare a propunerilor și oportunităților de afaceri colectate de MAE, cu evaluarea fezabilității acestor oprtunități.

(Citiți și: ”Moartea clinică a diplomației economice a României și resuscitarea ei”)

Partea din discurs referitoare la sprijinirea companiilor ce doresc extinderea în străinătate:

„România are capacitățile necesare pentru a produce, a atrage investitori și a-și consolida punțile economice interne și externe. Vă invit să lucrăm împreună pentru intensificarea cooperării economice cu partenerii noștri. Trebuie să ieșim pe cât mai multe piețe externe, să ne diversificăm și să susținem activ – împreună – companiile românești. În acest sens, îi transmit rugămintea doamnei ministru Odobescu de a iniția un mecanism de monitorizare și integrare a propunerilor și oportunităților de afaceri pe care le avansați către guvern și care să reflecte fezabilitatea acestora. Împreună cu ministerele responsabile trebuie să găsim formulele cele mai eficiente pentru a nu irosi aceste oportunități.
Doamnelor și domnilor,
O bază economică sănătoasă – definită de capacitatea de a produce, a vinde, a consuma pe plan local, dar mai ales de a consolida puterea de cumpărare și calitatea vieții cetățenilor – este obligatorie. De asemenea, atragerea capitalului investițional străin, consolidarea relațiilor economice cu alte state, facilitarea accesului la piețe de desfacere sunt fundamentale pentru a menține și, mai ales, pentru a crește gradul de prosperitate a românilor”.

Hub regional la Marea Neagră, actor-cheie în eenrgie, agricultură și digitalizare, actor regional major în industria militară


România va continua să sprijine Ucraina și Moldova, republica de dincolo de Prut rămânând o prioritate a politicii externe, a mai adăugat Marcel Ciolacu, care este convins că România poate deveni un actor important al regiunea Mării Negre, în numeroase domenii:

„Moldova rămâne o prioritate de prim rang a politicii externe. Acordăm atenție și susținere depline Republicii Moldova, consolidării statului de drept, stabilității politice și prosperității, precum și parcursului european al țării vecine. Am fost în vizită la Chișinău, unde am transmis personal tuturor interlocutorilor, că Republica Moldova poate conta pe România oricând, în orice situație.
De altfel, urmărim transformarea României într-un hub regional la Marea Neagră, un actor-cheie în domeniile energiei, agriculturii și digitalizării. Avem potențialul de a deveni un actor regional major în domeniul industriei de apărare”.

Declarații pe alte subiecte:

Despre SMR-uri: Una dintre prioritățile Guvernului pe acest palier este de a face din proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) un succes. Este un proiect cu dimensiune tehnică, dar și strategică. Însă, toate eforturile de a asigura un profil energetic sustenabil trebuie făcute având în minte una dintre provocările cele mai dure ale deceniilor care vor veni: schimbările climatice.

Reconstrucția Ucrainei: Vom continua să susținem ferm și necondiționat Ucraina, în lupta împotriva invaziei ruse și în aspirațiile sale europene și euroatlantice. Între altele, am primit și facilitat tranzitul refugiaților ucraineni în România. Am depus și vom depune în continuare eforturile necesare pentru buna găzduire a celor care au rămas. Lucrăm intens la optimizarea tranzitului de cereale din Ucraina înspre alte țări, pentru a sprijini economia ucraineană, grav afectată de acest război, și pentru a reduce severitatea crizei alimentare globale.
Subliniez, totodată, susținerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Concomitent, însă, cu negocierile, trebuie să ne gândim și la reconstrucție. 


Inițiativa celor 3 Mări: Un instrument important atât din punct de vedere al diplomației, cât și din cel al economiei, infrastructurii și conectivității este Inițiativa celor Trei Mări (I3M). România va găzdui, pe 6 septembrie, la București, Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, urmat, pe 7 septembrie, de Forumul de Afaceri al acestei Inițiative. O excelentă oportunitate de promovare economică, o platformă pentru crearea de noi conexiuni umane și instituționale, pentru promovarea potențialului investițional din regiune și pentru identificarea de proiecte care să contribuie la securitatea și prosperitatea cetățenilor noștri.

Despre diaspora:

  • Nu în ultimul rând, un aspect fundamental al diplomației române ține de modul în care ne raportăm la diaspora. Diaspora are un rol esențial în asigurarea prosperității și dezvoltarea potențialului economic al națiunii. Din acest motiv, Guvernul susține antreprenoriatul în România pentru românii din diaspora, prin programul Start-Up Nation Diaspora, dar și prin alte politici care urmăresc aceleași obiective.
  • Cetățenii români aflați în străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare și consulare. Iar, pentru cetățenii străini care doresc să obțină vize sau alte servicii de la ambasadele și consulatele noastre din întreaga lume, modul în care ne prezentăm în fața lor constituie o carte de vizită a țării. Știu că MAE depune eforturi în acest sens și vă mulțumesc pentru activitatea dumneavoastră susținută. În același timp, dialogul cu diaspora nu trebuie să se rezume doar la afaceri sau asistență acordată în situații administrative sau de urgență.
  • Urmează trei cicluri de alegeri în care cetățenii români aflați în străinătate își vor exercita dreptul la vot. Este datoria noastră să facilităm exercitarea acestui drept, în cele mai bune condiții. Știu că pregătirile deja au început – RADR 2023 având un rol în acest sens – și vă mulțumesc personal, încă de pe acum, pentru eforturile depuse. Guvernul va asigura organizarea eficientă a alegerilor și vă asigur că aveți toată susținerea noastră în organizarea acestor alegeri.

****

(Citiți și: ”Moartea clinică a diplomației economice a României și resuscitarea ei”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: