6 aprilie, 2020

Personalul medical și de pe ambulanțe care lucrează cu pacienți suspecți sau diagnosticați cu noul coronavirus vor beneficia de un stimulent de 2.500 de lei brut (2.250 de lei net), a anunțat marți, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, după ședința de Guvern.

”Stimulentul nu se referă doar la medici, ci și asistenți medical, ambulanță, personal paramedical. E vorba de circa 75.000 de angajați”, a anunțat Boloș, adăugând că acestea vor fi decontate din fonduri europene.

În urma măsurilor imediate și realocărilor obținute în urma negocierilor cu Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene anunță un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de guvern în această perioadă.

Măsurile au fost adoptate în ședința de guvern de marți prevăd:

  • Câte 500 de euro (2.500 lei) pentru sporul de risc alocat fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului. De această sumă va beneficia și personalul medico-sanitar, inclusiv cel auxiliar, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19. Pentru aceste sume nu vor fi plătite contribuții de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate. Fondurile alocate pentru plata stimulentelor de risc sunt de aproximativ 100 de milioane de euro.
  • 30 de milioane de euro alocați persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie. Măsura are în vedere implicarea concretă a peste 1.000 de asistenți sociali care să acopere nevoile unui număr de minim 100.000 de persoane carantinate.
  • 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mânuși, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a crește alocarea până la 500 de milioane.

Recent, Ministerul Fondurilor Europene a asigurat 682 de milioane de euro pentru achiziționarea echipamentelor medicale și dotărilor sistemului de coordonare a sistemului național de urgență, prin finanțarea unui proiect IGSU.

Astfel, valoarea totală a fondurilor europene care sprijină sistemul medical și implicit sănătatea românilor ajunge la 1,16 miliarde de euro.

Alte măsuri aprobate în ședința de guvern – suma totală ajunge la 1,5 miliarde de euro

  • Șomajul tehnic în cuantum de 300 de milioane de euro: începând cu data de 4 mai Ministerul Fondurilor Europene decontează către Ministerului Muncii și Protecției Sociale/ Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sumele achitate angajaților care intră în șomaj tehnic.
  • Suplimentar, 170.000 persoane aflate în carantină, izolare sau autoizolare, precum și copiii și persoanele instituționalizate în centre de tip rezidențial vor beneficia de pachete cu produse de igienă.

În consecință, suma totală alocată pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVI-19 ajunge la aproximativ 1,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

”Pachetul de intervenții reușește să armonizeze proiectele deja existente prin reorientarea acestora în contextul actual, cu realocarea sumelor rămase disponibile către măsuri concrete de susținere a sistemului medical și de revigoare a economiei”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: