7 noiembrie, 2013

Cu o săptămână înaintea ședinței de guvern în care se așteaptă să fie adoptat bugetul pe 2014, dinspre Ministerul Finanțelor au apărut o serie de informații referitoare la prevederile proiectului care va fi dezbătut de Guvern.

Impozite și accize noi, salarii majorate cu rata inflației pe anul viitor, majorarea salariului minim în două tranșe, majorarea unor redevențe, creșterea cotelor de TVA alocate primăriilor pentru a demara proiecte europene cu cofinanțare etc, sunt doar câteva din prevederile care se vor regăsi în proiectul de buget pe 2014.

Deficit 2,2% din PIB

Proiectul bugetului general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe o prognoză de venituri de 201,9 miliarde lei şi un total al cheltuielilor estimate de 216,4 miliarde lei, rezultând un deficit de 14,5 miliarde de lei.


Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost construit pe venituri de 51,8 miliarde de lei şi cheltuieli de 52 miliarde de lei..

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 lei.

Bugetul este construit pe un deficit de 2,2% din PIB şi o creştere economică de 2,2%.

Accizele la carburanți se majorează cu 16-21%. Prețurile vor crește cu aproximativ 5%

Noile accize:

  • Benzina fără plumb: 557,91 euro/tonă sau 429,59 euro/1.000 de litri,
  • Benzina cu plumb: 637,9 euro/tonă sau 491,19 euro/1.000 de litri,
  • Motorină: 473,85 euro/tonă sau 400,395 euro/1.000 de litri,
  • Kerosen: 557,39 euro/tonă sau 445,91 euro/1.000 de litri.

Guvernul va introduce și o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, bani ce vor ajunge într-un fond special destinat marilor proiecte de infrastructură rutieră.

Se anticipează un plus de venituri din accize de 3,44 miliarde lei (aproape 800 milioane de euro), rezultat din indexarea nivelului actual cu rata medie a inflației la septembrie, de 4,77%, și majorarea accizei la benzină și motorină și kerosen cu 7 eurocenți pe litru.

Guvernul va crește cu 25% redevențele pentru resurse minerale, altele decât petrolul și gazele

Statul a încasat anul trecut 380 de milioane de euro din taxele plătite de companiile care exploatează resursele naturale. 85 la sută din aceşti bani provin de la companiile care extrag petrol şi gaze naturale.

Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi.

Companiile de stat îngheaţă din nou angajările, dar pot majora salarii cu 3%

Companiile de stat nu vor putea majora nici anul viitor numărul prognozat de personal comparativ cu cel din acest an decât cu aprobarea specială a Guvernului sau a autorităţilor locale, dar vor putea creşte cheltuielile salariale, indiferent dacă au avut sau nu profit, dar nu mai mult decât valoarea ratei inflaţiei pe 2014, adică 3%.

Creşterea câştigului mediu brut lunar pe salariat va fi corelată cu creşterea productivităţii muncii.

Crește salariul minim

Salariul minim brut pe economie va crește în două etape: la 850 de lei, începând cu 1 ianuarie 2014, şi la 900 lei de la 1 iulie.

Indexarea pensiilor

Pensiile vor fi indexate cu 3,76%, reprezentând rata inflației pe 2012, plus 50% din creșterea salariului mediu brut pe economie.

Impozitul pe construcții speciale

Se introduce impozitul pe construcții speciale, care se calculează ca 1,5% din valoarea obiectului impozitat

Construcțiile speciale sunt: construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console), platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaţii

Se aplică doar pentru persoanele juridice, firme românești sau străine

Sunt exceptate de la plată: instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial

Firmele vor fi obligate să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii, până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, iar plata va fi efectuată în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.

Crește alocarea din TVA pentru primării pentru investiții

Guvernul va alimenta anul viitor bugetele locale din TVA cu peste 15,3 miliarde lei, mai mult decât fondurile alocate în acest an.

Condiții impuse primăriilor: să finanţeze cu prioritate proiecte UE şi să nu demareze lucrări noi dacă nu sunt asigurate mai întâi proiectele aflate în derulare.

Contribuția la pensiile private obligatorii crește la 4,5%

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului.

Nivelul contribuţiei la Pilonul II ar trebui să ajungă la 6%, până în 2016, potrivit legii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: