BP renunță după aproape cinci ani la programul ambițios de a transforma compania dintr-una axată pe exploatarea hidrocarburilor într-un business centrat pe producția de energie din surse regenerabile
În prezent, compania britanică se reîntoarce la obiectivul său de bază, exploatarea hidrocarburilor, vizând să-și consolideze poziția de mare jucător pe piața petrolului și gazelor naturale.
BP a anunțat că urmărește performanțe asemănătoare cu principalele companii rivale, ca să-și mărească prețul acțiunilor și sa-i asigure pe investitori de obținerea de profituri viitoare, scrie Reuters.
Rivalele sale europene, Shell și Equinor, deținută majoritar de statul norvegian, își refac și ele planurile de tranziție energetică elaborate la începutul deceniului.
Schimbarea de strategie are la bază evoluțiile nefavorabile din ultimii ani: criza energetică europeană de după invadarea Ucrainei de către Rusia și pierderile suferite la mai multe proiecte de energii regenerabile, în special la centralele eoliene offshore cauzate de costurile ridicate, dificultățile tehnice și problemele din lanțul de aprovizionare.
BP renunță la afacerile neprofitabile
CEO-ul BP, Murray Auchincloss, a anunțat un program de investiții masive în noi exploatări de petrol și gaze, inclusiv în Golful Mexic, în SUA și Orientul Mijlociu, destinat îmbunătățirii performanței companiei și obținerii de profituri majorate.
BP a încetinit, de asemenea, investițiile în dezvoltarea de centrale cu emisii scăzute de carbon, renunțând la 18 proiecte pe bază de hidrogen, aflate în stadii incipiente de proiectare și vânzarea operațiunilor sale cu eoliene și solare. Surse din cadrul companiei au declarat pentru Reuters că echipa de la Londra pentru proiecte pe bază de hidrogen a fost redusă la jumătate, ajungând să mai aibă cel mult 40 de angajați. Un purtător de cuvânt al BP a refuzat să comenteze despre aceste concedieri, precizează Reuters.
Shell vrea să concureze cu companiile americane
De asemenea, CEO-ul Shell, Wael Sawan a declarat că principala sa preocupare sunt performența și profitul pentru a reduce decalajul față de marii rivali din SUA: Exxon Mobil și Chevron.
Compania a redus investițiile în proiectele de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv cele care prevedeau construirea de centrale eoliene plutitoare offshore, producția de hidrogen, s-a retras de pe piețele energetice din Europa și China, a vândut rafinării și amână obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030.
Shell caută cumpărători pentru Select Carbon, o companie australiană pe care a achiziționat-o în 2020 și care este specializată în dezvoltarea de proiecte în agricultură care să compenseze emisiile de carbon, au declarat pentru Reuters surse apropiate companiei.
Penurie de ingineri petroliști
CEO-ul BP Murray Auchincloss le-a spus angajaților la începutul lunii octombrie că vor fi dezvoltate noi exploatări de petrol și gaze renunțând astfel la strategia predecesorului său la conducerea companiei, Bernanrd Looney, orientată spre energii regenerabile și renunțarea treptată la producția de petrol și gaze.
Însă unii dintre angajați au declarat că se îndoiesc că BP mai are suficienți ingineri petroliști pentru a forța creșterea expoatărilor petroliere și de gaze naturale după ce sute de angajați din segmentul down-stream au fost concediați după 2020.
Equinor compania energetică din Norvegia, lider al furnizării de gaze naturale în Europa, își revizuiești în jos afacerea fără emisii de carbon, punând frână la mai multe proiecte aflate în stadii incipiente, pentru a le finaliza doar pe cele aflate în stadii avansate de execuție. Compania norvegiană declară că trebuie să adapteze la realitățile pieței: „Obiectivul este de a consolida competitivitatea și de a concura în mod eficient atunci când industria își revine după ciclul de scădere actual.”
Dar companiile nu au abandonat total investițiile în energie cu emisii scăzute de carbon. Mai degrabă, spun directorii, ei se concentrează pe domenii precum biocombustibilii, care ar putea genera profituri rapide.
Regenerabile, doar dacă aduc profit
Shell, BP și Equinor continuă, de asemenea, să finalizeze unele proiecte eoliene offshore care se află în construcție și spun că ar putea investi în continuare dar numai dacă profiturile sunt competitive.
Totodată studiază utilizarea hidrogenului în procesul de rafinare a petrolului pentru a reduce în principal amprenta de carbon a industriei petroliere.
„Ceea ce așteptăm de la afacerile noastre de tranziție energetică este să obținem același nivel de rentabilitate ca și în cazul obiectului nostru de activitate, tradițional”, a declarat Auchincloss pentru Reutres pe 29 octombrie.
Într-o situație diferită se află TotalEnergies din Franța care investește continuu în energii regenerabile, depășind cu mult capacitatea instalată a Shell și BP în centrale eoliene și solare.
***
2 răspunsuri
Europa este condusă de oameni cu o minte bolnavă, degenerată, fără credință și respect față de Cel Ce I-A Creat, De Dumnezeu, ceea ce va duce în final, europa la ruină!
Interesant de văzut, ce au de zis, cu privire la această reorientare a puternicelor companii petroliere, cei ce conduc europa- în speță comisia ue și parlamentul european și în special cele două ,,amazoane” : urSULA-CURcubeu-lgbt🌈😷👺+mețola! Aceste personaje ce compun și conduc, comisia ue și parlamentul european,pe banii contriabilului european-mulți/dar proști-!!