Casa Albă ia în considerare deblocarea a până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice ale SUA, în următoarele luni. Cantitatea echivalează cu cererea globală pentru două zile, ar fi cea mai mare din ultimii 50 de ani și ar fi a treia decizie americană de acest fel din ultimele 6 luni, potrivit Reuters.
SUA ar intenționa astfel să multiplice puterea mesajului transmis Rusiei de statele membre ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA), care au decis în 1 martie să deblocheze, la rândul lor, 60 de milioane de barili din rezerve. (Într-o tonă de petrol încap circa 7 barili).
De altfel, IEA a convocat o reuniune de urgență pentru vineri, pentru a discuta din nou situația de pe piața petrolului. Joi are loc reuniunea miniștrilor de resort ai OPEC+ (cartelul țărilor exportatoare de petrol OPEC, plus Rusia și alți aliați în materie), de la care – însă, nu se așteaptă o decizie de creștere a producției peste ritmul lunar modest stabilit deja dinaintea declanșării invaziei ruse în Ucraina.
Statele IEA (Rusia nu face parte) ar urma să crească cantitățile de rezerve deblocate „în mod coordonat”, dar mărimea celor suplimentare nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului neo-zeelandez al Energiei.
Nu este clar dacă decizia SUA ar face parte din mișcarea coordonată la nivelul IEA.
Calculele globale ale pieței petrolului, cine ce urmărește
După apariția informațiilor privind decizia americană, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu 6,3% la tipul WTI, până la 101,2 dolari / baril, și cu 6,13% la tipul Brent, până la 106,5 dolari / baril.
Eliberarea de cantități din rezervele strategice de petrol este menită să descurajeze tentațiile de scumpire și să încurajeze tendința curentă de scădere, înregistrată după maximele de 130,5 / 139,13 dolari înregistrate în 8 martie, la cele două tipuri de petrol.
Atunci, războiul Rusiei în Ucraina a dus cotaţia petrolului la cel mai ridicat nivel din 2008.
Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, acoperind aproximativ 12% din piaţa globală, dar sancţiunile ar putea reduce cu aproximativ 3 milioane de barili pe zi (bpd) livrările rusești începând din aprilie, potrivit estimărilor IEA.
Este al treilea mare producător de petrol din lume și cel mai mare exportator. Exporturile sale de produse petroliere reprezintă aproximativ 15% din comerțul global cu produse rafinate. Aproximativ 60% din exporturile de petrol ale Rusiei merg către Europa și alte 20% către China.
Satele membre ale IEA dețin stocuri de urgență de 1,5 miliarde de barili. Cele 60 de milioane de barili, la care se ridică deblocarea inițială (4% din aceste stocuri), echivalează cu 2 milioane de barili pe zi timp de 30 de zile.
Este a patra astfel de decizie din istoria AIE, după cele din 2011, 2005 și 1991.
Agenţia Internaţională a Energiei a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona politicile petroliere celor 29 de state membre. Și-a căpătat, întretimp, o reputație greu de constestat în toate domeniile energetice esențiale.
O inerție OPEC vecină cu ostilitatea
Comitetul Tehnic al OPEC+ a decis miercuri să nu mai folosească datele AIE, înlocuindu-le cu rapoarte de la Wood Mackenzie și Rystad Energy, a declarat o sursă pentru Reuters.
Decizia este considerate un alt semn al unei amplificării divergenței de poziții între OPEC și Occident.
AIE consiliază guvernele occidentale cu privire la politica energetică și are Statele Unite ca principal finanțator.
OPEC+ a rezistat apelurilor repetate ale Statelor Unite și ale AIE de a pompa mai mult țiței pentru a determina scăderea prețurilor, care s-au apropiat de maximul istoric din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării rusești, după ce Washingtonul și Bruxelles-ul au impus sancțiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
„Arabia Saudită va fi dornică să evite conflictul cu Rusia prin adăugarea de producție suplimentară într-un moment în care producția rusă este în dificultate”, a spus un analist citat de Reuters.
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care dețin cea mai mare parte a capacității de producție neutilizate în cadrul OPEC, au invocat argumentul că grupul ar trebui să rămână în afara politicii.
***