19 decembrie, 2022

Premierul britanic Rishi Sunak urmează să anunţe, luni, în cursul unei reuniuni în Letonia cu liderii din Europa de Nord, ţările baltice şi Ţările de Jos, livrarea către Ucraina a unor importante cantităţi de muniţie pentru artilerie.

În cadrul acestei întâlniri la Riga, scrie The Guardian, vor fi discutate eforturile în curs destinate să contracareze Rusia în regiunile nordice şi la Marea Baltică.

Premierul Rishi Sunak, care va sosi luni în Letonia, le va cere celorlalţi lideri ai ţărilor care participă alături de Regatul Unit la Forţa expediţionară comună (JEF) să menţină sau să depăşească în 2023 nivelul de sprijin acordat în acest an Ucrainei.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa prin video participanţilor la întâlnirea JEF, care reuneşte lideri din Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia şi Regatul Unit. 

Premierul britanic va anunţa, de asemenea, că Londra va livra „sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor în cadrul unui contract de 250 de milioane de lire sterline (304 de milioane de dolari) care va asigura Ucrainei un flux constant de muniţii esenţiale pentru artilerie pe tot parcursul anului 2023”, potrivit comunicatului.

Regatul Unit a arătat calea „furnizând un ajutor defensiv Ucrainei, în special prin trimiterea de lansatoare de rachete multiple şi, recent, a 125 de tunuri antiaeriene”, a continuat biroul premierului. „Am furnizat, de asemenea, peste 100.000 de muniţii din februarie”, în luna în care Rusia şi-a declanşat ofensiva, a adăugat sursa.

Guvernul britanic a spus că la întâlnire se va discuta, de asemenea, despre schimbul de informații între țările JEF, amenințările la adresa infrastructurii, amenințările hibride reprezentate de agresiunea rusă și consolidarea sprijinului acordat Finlandei și Suediei înainte de aderarea lor la NATO.


De asemenea, sunt așteptate anunțuri suplimentare privind exercițiile militare comune.

Premierul Sunak urmează să zboare apoi în Estonia, unde se va întâlni cu trupele Marii Britanii și NATO care servesc pe flancul estic al alianței militare la granița cu Rusia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: