16 august, 2016

joburi prost platiteO comisie de anchetă transpartinică va analiza statutul legal pe care l-ar putea după Brexit cetățenii UE aflați acum în Marea Britanie. Analiza va fi încheiată în toamnă și va putea fi folosită pentru viitoarea decizie politică pe această temă, dar și în negocierile cu statele membre.

gisela stuartComisia este condusă de laburista Gisela Stuart (foto), fost copreședinte al taberei LEAVE, care a declarat citată de BBC, că cele aproximativ trei milioane de muncitori din UE trebuie să afle cât mai curând dacă li se va permite să rămână în Marea Britanie și în ce condiții.

Noul guvern de la Londra a dat de înțeles că statutul cetățenilor UE va fi protejat atât timp cât poate fi negociat un acord de reciprocitate, considerând că nu ar fi înțeleaptă garantarea deplină a drepturilor muncitorilor din Uniune fără un acord pentru britanicii din afara țării.


Parlamentari din toate partidele se împotrivesc, însă, explicând că oamenii „nu sunt monedă de schimb”.

„Există un acord larg în rândul opiniei publice, politicienilor și oamenilor de afaceri, privind faptul că cetățenii UE sunt bineveniți aici și că guvernul ar trebui să spună clar că pot rămâne”, a declarat Gisela Stuart, citată de BBC.

Al doilea punct care trebuie lămurit este cel al drepturilor pe care le vor avea acești europeni – accesul la asistența medicală și la beneficii sociale.

The Guardian – Pagubele produse de Brexit economiei vor depăși modestele câștiguri salariale

The Guardian publică marți un studiu al think thank-ului Resolution Foundation potrivit căruia nativii vor beneficia de creșteri modeste de salarii în cazul joburilor prost plătite, precum serviciile de pază sau curățenie.


Aceste beneficii vor fi resimțite însă doar pe termen scurt, din cauza inflației ce va crește odată cu scăderea lierei și din cauza încetinirii creșterii economice.

În cele din urmă, efectele negative vor depăși impactul pozitiv.

Potrivit studiului, creșterea salariului în domeniile cele mai afectate de migrație va fi de 0,2 – 0,6% până în 2018, chiar dacă guvernanții vor decide să stopeze imediat acest fenomen.

De cealaltă parte, arată studiul, Banca Angliei a redus estimările privind câștigurile medii, din aceeași perioadă, cu două puncte procentuale.

Concluzia este că efectul pozitiv asupra salariilor și ocupării muncitorilor britanici va fi limitat. În schimb, în unele industrii, unde migranții reprezintă circa 30% din forța de muncă (precum cea alimentară, confecționare haine și muncitori domestici), vor fi provocate pagube grave.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: