5 august, 2016

brexitMarea Britanie datorează Uniunii Europene 25 de miliarde de euro, bani pe care Bruxelles-ul va insista să-i încaseze înainte de ieșirea acestei țări din blocul comunitar, scrie în exclusivitate publicația Handelsblatt.

Este vorba despre așa numitele „reste à liquider” (RAL). RAL-ul bugetar este o sumă care reprezintă angajamentele deschise pentru care nu au fost făcute încă plăți și/sau dezangajări. Acest lucru este consecința normală a existenței programelor multianuale, potrivit Comisiei Europene.

Marea Britanie nu este singurul stat membru cu astfel de restanțe, restanțe ce totalizează acum în UE28 peste 200 de miliarde de euro.


Un oficial de rang înalt de Bruxelles a declarat că suma datorată de Marea Britanie se ridică la 25 miliarde de euro, iar Comisia este hotărâtă să nu permită un Brexit înainte de achitarea datoriei.

„O înțelegere cu Marea Britanie este de neimaginat în cazul în care britanicii nu-și plătesc restanța”, a declarat oficialul.

Europenii vor ca Marea Britanie să fie pedepsită 

Un sondaj realizat de compania Ipsos-Mori arată că alegătorii din Franța, Germania, Spania și Italia doresc negocieri dure cu Marea Britanie și impunerea unor termeni care să o defavorizeze.

Sondajul a fost realizat în nouă țări: Franța, Belgia, Spania, Italia, Germania, Ungaria, Suedia, Polonia și Marea Britanie.


sondaj brexit termeni

În Franța, 39% din cei chestionați sunt pentru o astfel de poziție, în timp ce numai 19% cred că britanicilor ar trebui să li se ofere termeni atractivi.

Chiar și în regat există o minoritate de 16% din populație care consideră că țara lor ar trebui să suporte consecințele retragerii din blocul comunitar.

În Spania, Italia și Germania, un sfert din alegători cred că Londrei trebuie să i se impună condiții dure, iar The Guardian scrie că aceste poziții ar putea să influențeze liderii acestor state membre care se pregătesc de negocierile pentru divorțul de Marea Britanie.

Sondajul mai arată că aproape jumătate din suedezi (48%) sunt intristați de această ieșire din UE, în timp ce în Franța, doar 25% din locuitori declară că le pare rău de despărțire.

De asemenea, un sfert dintre respondenții europeni au declarat că sunt mai puțin tentați să viziteze Marea Britanie, și tot un sfert susțin că sunt mai puțin dispuși să cumpere produse din regat.

Două treimi din europenii intervievați spun că ieșirea din UE nu le afectează în niciun fel modul în care se raportează la această țară, intenția de a o vizita sau de a cumpăra produse britanice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: