8 octombrie, 2017

Ministerul Apărării Naționale a rectificat sâmbătă seara sensul unei declarații făcute de către ministrul Mihai Fifor la Adunarea Parlamentară a NATO, declarație din care reieșea, potrivit Agerpres, că în guvern s-ar fi discutat propunerea de înființare a unui spațiu Schengen militar.

MApN ”infirmă categoric” că s-ar fi discutat în Executiv despre Schengen-ul militar, precizând că acesta nu se poate realiza fără ca România să continue demersurile de aderare la spațiul Schengen propriu-zis.

”Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma Schengen militar se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în alta, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid”, arată comunicatul MApN.


”Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, a precizat că abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate”, precizează MApN, care publică ”varianta corectă” a pasajului din discursul rostit de către ministrul Apărării.

Conform acestei surse, Mihai Fifor ar fi declarat:

”Noi vorbim de asemenea despre birocrație. Suntem conștienți despre birocrația de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, și fac asta și în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spațiu Schengen militar fără a vorbi despre spațiul Schengen propriu-zis.

Bineînțeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spațiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spațiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen și să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spațiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianței și al SUA”.


Agenția de presă Agerpres a reacționat duminică după comunicatul MApN, exprimând ”dezacordul total față de interpretarea greșită dată unor știri AGERPRES, în comunicarea publică”.

Potrivit agenției:

1.Știrea inițială a AGERPRES, cu titlul „VIDEO UPDATE Fifor: Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițe, de aceea am vorbit în guvern despre un așa-numit Schengen militar”, a fost scrisă în urma declarațiilor domnului ministru Mihai Fifor, în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care a avut loc la Palatul Parlamentului. Sursa știrii, așa cum este precizat și la finalul acesteia, a fost înregistrarea video a discursului domnului ministru, discurs în limba engleză, tradus în limba română de un traducător oficial. Subliniem un aspect foarte important, și anume acela că traducerea nu aparține AGERPRES. În consecință, considerăm că redactorii Agenției nu pot fi acuzați că au denaturat adevărul, atâta timp cât textul declarației domnului ministru, din știrea noastră, este identic cu traducerea oficială, așa cum se poate auzi foarte clar în înregistrare.

2. Știrea realizată de jurnaliștii AGERPRES cu titlul „MApN: Nu s-a discutat în guvern formarea unui Schengen militar; nu se poate realiza fără aderarea la Schengen”, a apărut în urma primirii în redacție a unui comunicat de presă al MApN, ce conținea precizări transmise întregii mass-media. Conducerea AGERPRES apreciază comunicarea ministerului în această problemă, având în vedere gravitatea situației respective, în care, printr-o traducere greșită, se poate da un cu totul alt sens înțelesului discursului unui oficial al statului român, având în vedere, mai ales, evenimentul în cadrul căruia au fost făcute respectivele declarații. Astfel, redactorii AGERPRES au decis realizarea unei știri din acel comunicat, pentru evidențierea distinctă a poziției oficiale a ministerului. Conducerea Agenției consideră că opțiunea redactorilor Agenției a fost una corectă, și a contribuit la o mai bună informare publică pe acest subiect. În plus, a fost luată decizia redacțională de a semnala anularea știrii inițiale, în urma precizărilor primite, pentru a nu se permite denaturarea în continuare a mesajului instituțional al MApN, generată de traducerea eronată.

3. Conducerea AGERPRES își manifestă sprijinul pentru orice procedură de soluționare a problemei traducerii eronate a discursului ministrului Mihai Fifor. O astfel de greșeală, după cum am menționat și mai sus, poate avea efecte grave asupra unui întreg eveniment important cum este Adunarea Parlamentară a NATO. Riscurile devin cu atât mai mari cu cât mass-media preia, în aceste situații, traducerea oficială oferită, evitând astfel a fi pusă în situația de a traduce și a interpreta greșit declarațiile oficiale. În ceea ce privește activitatea AGERPRES, aceasta s-a desfășurat respectând cadrul procedural al Agenției și normele deontologice ale jurnalismului.

4. În cazul în care Comisia de Cultură a Senatului României va fi sesizată, iar aceasta va decide convocarea AGERPRES la discuții pe această temă, conducerea AGERPRES se va prezenta cu maximă deschidere, ca de fiecare dată când au fost cerute clarificări pe diverse subiecte. Mai mult, conducerea Agenției își exprimă încrederea că vor fi purtate și discuții asupra proiectului de modificare a legii AGERPRES, depusă în Parlament în luna iunie a acestui an, și de care AGERPRES încă nu a fost notificată oficial, pentru a putea transmite un punct de vedere. Din fericire, conducerea AGERPRES, dar și partenerul social al instituției, MEDIASIND, precum și organismele naționale și internaționale care au drept scop libertatea presei și promovarea jurnalismului echidistant, de calitate, au sesizat situația în urma articolelor apărute în presă și în mediile sociale.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: