12 septembrie, 2018

Europarlamentarul german Manfred Weber, susţinut de cancelarul Angela Merkel pentru președinția Comisiei Europene, a cerut miercuri Consiliului European să facă pașii următori pentru aderarea Bulgariei și Croației în spațiul Schengen.

În declarația sa, el face un apel direct către guvernanții de la București, cărora le cere să nu mai pună în pericol lupta împotriva corupției, și avertizează că situația din România afectează deciziile luate în privința Bulgariei și Croației:

Vreau să subliniez că spaţiul Schengen aduce mai multă, nu mai puţină securitate. De aceea cerem Consiliului să facă paşii următori pentru a include Bulgaria şi Croaţia în Schengen. Au aşteptat mult timp şi este timpul să acţionăm.


Şi mai vreau să cer Guvernului României să înceteze să pună în pericol lupta contra corupţiei, pentru că această situaţie afectează procesul luării de decizii în cazul Bulgariei şi Croaţiei. Toate cele trei ţări trebuie să aibă şansa de a se alătura spaţiului Schengen imediat, vreau să subliniez din nou asta.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, care este purtător de cuvânt al PPE, a explicat cursdeguvernare.ro: „Poziția Grupului PPE din Parlamentul European este că România îndeplinește criteriile de aderare la spațiul Schengen, de aceea am cerut în repetate rânduri statelor membre să adopte în sfârșit decizia de acceptare a României în Schengen. Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut astăzi Guvernului României să oprească riscurile la adresa luptei anticorupție pentru ca România să aibă șansa de a adera la spațiul Schengen împreună cu Bulgaria și Croația.

România merită să fie în Schengen, dar este evident că Guvernul Dăncilă a pierdut încrederea partenerilor europeni și a devenit un obstacol pentru procesul de integrare europeană al României. Ne trebuie urgent un alt guvern în care partenerii europeni să aibă încredere.”

În ultimul timp, șeful grupului popularilor din PE a criticat de mai multe ori liderii populiști din Europa, inclusiv pe cei din România.


În emisiunea Morgenmagazin, el a atras atenţia că drepturile fundamentale prevăzute în tratatele comunitare reprezintă „sufletul Europei“ şi că respectarea lor este nenegociabilă și s-a referit în acest context și la România.

„Guvernul socialist de la Bucureşti face abuz de putere cu scopul de a facilita corupţia“, a spus politicianul creştin-social german, referindu-se la modificările aduse legilor Justiției, dar și la protestul din 10 august, când jandarmii au intervenit în forță împortiva manifestanților anti-PSD.

La ultima ședință a Comitetului Executiv al PSD, Gabriela Firea le-a transmis liderilor PSD un mesaj al comisarului european Corina Crețu, care a spus că membrii Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea legată de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august:

E posibil ca pe 12 septembrie , Jean Claude Junker să facă referire și la situația din România, și la protestele din 10 august…

Pe 12 septembrie se discută că Bulgaria va avea anumite avantaje, iar nouă ni se va menține MCV-ul…

În acest context, ca primar general, am subliniat că ceea ce s-a întâmplat poartă și vinovăția celei care este în fruntea ministerului (de Interne – n. red.) și care a încercat să paseze răspunderea către prefectul Capitalei”.

MCV, programat inițial pentru doar trei ani după aderare

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost instituit la momentul aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2007, pentru prevenirea sau rezolvarea deficiențelor din domeniul judiciar și luptei împotriva corupției.

Tratatul de aderare la UE prevede că, dacă există deficiențe grave în transpunerea și punerea în aplicare a acquis-ului în domeniile economic, piața internă și, respectiv, justiție și afaceri interne, pot fi adoptate măsuri de salvgardare într-un termen de până la trei ani de la data aderării.

Autoritățile române au cerut de mai multe ori eliminarea MCV de care a fost condiționată și aderarea la Schengen a celor două state. România îndeplinește condițiile tehnice pentru a intra în zona Schengen, însă câteva state consideră în continuare că aderarea este inoportună cât timp rapoartele MCV nu consemnează dispariția marilor probleme din acest domeniu și reformele din justiție nu vor fi considerate ireversibile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: