1 mai, 2017

Peste 69 % dintre liderii companiilor lumii sunt îngrijorați de incertitudinea geopolitică, dar asta nu le-a diminuat apetitul pentru achiziţia altor companii, potrivit EY Global Capital Confidence Barometer – ediția 16, lansată joi.

64 % dintre executivii de nivel înalt intervievați văd economia globală îmbunătățindu-se, iar 56% intenționează să cumpere alte companii, în următoarele 12 luni, fiind cu şase procente mai numeroși decât anul trecut.


„Într-o perioadă de activitate deja intensă de tranzacţionare, marea majoritate a directorilor executivi (96%) se aşteaptă ca piaţa M&A (fuziuni şi achiziţii n.r.) să se îmbunătăţească sau să rămână stabilă în această perioadă de timp”, spune raportul EY.

36% dintre companiile care intenţionează să facă achiziţii se vor concentra pe tranzacţii pe piețele locale în următoarele 12 luni, „dar căutarea oportunităţilor de creştere dincolo de graniţele naţionale se intensifică”.

La vârful clasamentului principalelor piețe de interes pentru tranzacțiile M&A se află:

Marea Britanie redevine a treia cea mai atractivă destinaţie pentru tranzacţii, după ce anul trecut ieşise din top cinci pentru prima dată în istoria de şapte ani a Barometrului, ca urmare a referendumului legat de ieşirea din UE.


Aproape trei sferturi dintre companii (71%) declară că Brexitul a crescut sau nu a avut niciun impact asupra intenţiilor lor de investiţii în Marea Britanie.

În Statele Unite au apărut semne că noua administraţie de la Casa Albă va încuraja activitatea de fuziuni şi achiziţii – 76% dintre respondenţi consideră că politicile potenţiale ale administraţiei fie vor duce la creşterea activităţii de tranzacţionare, fie nu vor avea niciun impact’, se mai spune în document.

Primele cinci industrii care intenţionează să facă achiziţii sunt auto, produse de larg consum, mineritul şi prelucrarea metalelor, petrolul şi gazele, telecomunicaţiile.

Barometrul, care are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 2.300 de directori executivi din 43 de ţări

Unde e România

Piaţa M&A din România a crescut anul trecut cu 17%, până la 3,6 miliarde euro, potrivit datelor PwC, care a luat în calcul cele mai mari 140 de tranzacţii. Cele mai dinamice domenii au fost cel imobiliar, urmat de producţia industrială, de serviciile medicale şi de far­ma.

Ponderea pieței românești M&A în PIB este de 2,2% din PIB, puțin peste jumătate din media globală, de 4%.  Italia are 2,9%, Franţa  3,3%, dar economiile mature sunt mai puțin remarcabile decât cele emergente pentru acest segment de piață.

Numărul de tranzacții ale fondurilor de investiţii s-au triplat față de 2015, până la 65, inclusiv cele 13 tran­zacţii ale fondurilor imobiliare. Dintre cele 14 exituri din com­panii de portofoliu s-a remarcat cea din lanțul de retail Profi.

„Au fost şi fonduri noi care au venit, sunt fonduri din SUA care se intere­sează şi se uită la domeniul bunurilor de larg consum, dar şi fonduri asiatice, care nu au tranzacţii importante, dar se uită mereu după ac­tive

Provocarea digitală

Incertitudinea geopolitică nu îi sperie atât de mult cât ar fi de așteptat, pentru că „este o prezență permanentă în sala consiliului de administrație. Provocarea tehnologică este mai mare, căci induce o ruptură pentru multe modele de afaceri. Ritmul exponențial al transformării îi obligă pe executivi să se angajeze în fuziuni și achiziții”, spune Steve Krouskos, vicepreședinte EY Global.

Companiile trebuie să inoveze pentru a face față preferințelor clienților, care se schimbă rapid. Achiziția de active corporatiste poate fi cea mai rapidă modalitate de a-și schimba radical afacerea pentru o creștere viitoare”, a mai spus oficialul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: