Primarul PDL al Clujului, Emil Boc, a intrat într-un duel cu premierul PSD Victor Ponta, în care a fost atras şi preşedintele Traian Băsescu, pe marginea majorării taxelor locale cu circa 16%. Guvernul susţine că nu a putut acorda primarilor posibilitatea nemajorării taxelor locale încă din primele zile ale anului 2013, pentru că Legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanţe simple nu fusese promulgată, însă, potrivit unor documente parlamentare, Executivul nici nu prevăzuse modificarea Codului fiscal în proiectul de lege de abilitare transmis la Legislativ.
Cum a început scandalul – decembrie 2012
În 27 decembrie 2012, Guvernul Ponta II, abia instaurat, a adoptat o hotărâre care, coroborată cu textul Codului Fiscal, obligă autorităţile locale să majoreze din 1 ianuarie 2013 cu 16,5% taxele locale, reprezentând rata inflaţiei la trei ani.
Atunci, Guvernul a promis, însă, că în prima şedinţă a sa din anul 2013, care avea să fie pe 4 ianuarie, urma să dea o ordonanţă care să dea primarilor posibilitatea să opteze pentru a nu majora taxele locale.
Declaraţiile ministrului administraţiei, Liviu Dragnea, din 27 decembrie 2012:
- ”În ceea ce priveşte Hotărârea de guvern privind taxele şi impozitele locale – până în acest moment, din trei în trei ani, conform Codului fiscal, Guvernul avea obligaţia, prin lege, să indexeze, ţinând cont de rata inflaţiei, nivelul taxelor şi impozitelor locale, existând în acelaşi timp şi obligativitatea autorităţilor locale să indexeze aceste impozite şi taxe locale.
- Sunt două acte normative: un act normativ reprezintă Hotărârea de guvern pe care Guvernul a adoptat-o, ca şi obligaţie legală, să stabilească nivelul pentru impozitele şi taxele locale. Şi va fi modificat, în şedinţa de guvern din 4 ianuarie, prin Ordonanţă, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorităţi locale să indexeze sau nu, în funcţie de condiţiile specifice din localitatea respectivă.
- Prevederile din Codul Fiscal actuale creează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar şi fiecărui Consiliu Local să aplice sau nu această indexare”.
Anul 2013 – atacul lui Boc
Încă din 3 ianuarie 2013, când s-au deschis ghişeele de taxe locale, populaţia a început să vină să-şi plătească impozitul, beneficiind astfel atât de reducerile de taxe acordate anual pentru plăţile făcute devreme, cât şi de principalul taxelor la nivelul anului 2012, adică cel fără majorarea cu 16,5% prevăzută de Codul Fiscal.
A doua zi, pe 4 ianuarie, Guvernul nu a mai adoptat ordonanţa promisă, prin care primarilor li s-ar fi dat posibilitatea să nu mai mărească taxele.
Acesta este contextul în care primarul municipiului Cluj-Napoca, fostul premier Emil Boc, aflat probabil şi în perioadă de pre-campanie pentru posturile din cadrul PDL, a lansat un atac asupra Guvernului.
Concret, Boc a reproşat Guvernului că nu adoptă ordonanţa promisă, ceea ce presupune ca taxele locale să crească, iar cetăţenii care au plătit la nivelul din 2012 să mai stea o dată la coadă pentru a achita şi cei 16,5%.
Emil Boc, în 6 ianuarie 2012:
- „Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia.
- Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă.
- Guvernul se bâlbâie şi nu are curajul să spună clar dacă aceste taxe şi impozite nu trebuie majorate. E bâlbâială, neştiinţă, ipocrizie, nu ştiu. Dacă eram prim-ministru, ardeau televiziunile de câteva zile încoace”.
Reacţia Guvernului: Nu am adoptat ordonanţa, pentru că preşedintele nu promulgase legea de abilitare
Executivul a susţinut că nu a putut aproba pe 4 ianuarie 2013 ordonanţa cerută de Boc pentru că preşedintele Traian Băsescu nu promulgase Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe simple în vacanţa parlamentară:
- ”În şedinţa de guvern din data de 4 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern.
- Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.
- Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de guvern din această săptămână” (comunicat de presă al Guvernului, 07.01.2013).
În replică, Administraţia prezidenţială a subliniat că Traian Băsescu a primit de la Parlament Legea de abilitare a Guvernului pe 24 decembrie 2012 şi a promulgat-o pe 3 ianuarie 2013. Astfel, Guvernul poate emite ordonanţe simple de luni 7 ianuarie.
”Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale. De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă”, au mai replicat Cotrocenii într-un comunicat.
Ulterior, premierul Ponta a bătut în retragere în ce-l priveşte pe Băsescu, rezumându-se la duelul cu Boc.
„Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura”, a afirmat Ponta.
Guvernul nu era sigur în decembrie dacă dă OUG sau OG la majorarea obţională
Guvernul nu a avut de la bun început în intenţie să reglementeze în vacanţa parlamentară posibilitatea ca primarii să nu majoreze taxele locale din 2013.
Hotărârea de guvern privind majorarea taxelor cu rata inflaţiei pe 3 ani fusese elaborată de Guvernul Ponta I încă din toamnă, însă în 4 octombrie 2012 Ministerul Finanţelor a retras proiectul de HG, pe motiv că erau inadvertenţe în text.
Până la urmă, Guvernul Ponta II a aprobat în 27 decembrie 2012 acea HG, care urma să fie dublată de o ordonanţă privind posibilitatea primarilor de renunţa la majorarea taxelor locale.
Însă proiectul Legii de abilitare a Executivului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, transmis de guvern Senatului, în 4 decembrie 2012, nu cuprindea şi capitolul legat de modificarea Codului fiscal.
Abia în 12 decembrie, senatorii de la Comisia juridică au inclus în proiectul Guvernului un amendament prin care se dă posibilitatea Executivului să adopte ordonanţe simple (OG) şi privind modificarea Codului Fiscal, în vacanţa parlamentară de iarnă.
Proiectul de lege de abilitare a fost adoptat de Senat – ca primă cameră sesizată – în 13 decembrie 2012, în vechea legislatură, iar la Camera Deputaţilor – decizională – a fost adoptat pe 21 decembrie, în noua legislatură.
Tot în 21 decembrie 2012, Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) (nu simplă) privind posibilitatea ca primăriile să decidă asupra taxelor locale.
Prin urmare, Guvernul pare să se fi pregătit iniţial pentru soluţia ordonanţei de urgenţă, în timpul sesiunii parlamentare, însă a schimbat strategia în ultimul moment optând pentru legiferarea prin ordonanţă simplă, în vacanţa parlamentară.
Epilog: Guvernul spune că legiferează miercuri majorările opţionale
La finalul zilei de luni, premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul va adopta miercuri ordonanţa simplă derută de Boc, urmând să fie publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.
”După ce intră în vigoare legea promulgată de preşedinte care îmi permite să dau ordonanţe, eu dau ordonanţa cu taxele locale. Şedinţa o am poimâine dimineaţă şi am să şi public ordonanţa”, a spus Ponta, luni seara, la postul B1 TV.