Directoratul Transelectrica (TEL) a convocat adunarea acţionarilor în 19 august, pentru a aproba o majorare de capital de aproape 20,25 milioane lei, potrivit convocatorului raportat la Bursa de Valori București (BVB).
Statul, ca acţionar majoritar, va participa cu valoarea unor terenuri ca aport în natură, în timp ce acţionarii privaţi vor fi nevoiţi să subscrie în numerar titluri de 8,36 milioane de lei, pentru a-și păstra proporţia deținerilor, respectiv drepturile de vot.
Minsterul Economiei controlează, în numele statului, aproape 58,69 % din acțiunile TEL, iar investitorii privați de portofoliu restul de peste 41,31%.
Transelectrica administrează monopolul de stat al transportului de electricitate prin rețelele magistrale naționale, bursa de energie OPCOM și este operatorul sistemului energetic.
Convocatorul nu precizează utilitatea celor 17 terenuri cu care statul va contribui la capitalul social al TEL, ci promite că „materialele de ședință” vor putea fi consultate pe transelectrica.ro din 18 iulie.
De ce sunt dezamăgiți investitorii
În cadrul ofertei de acțiuni noi, investitorii privați vor putea subscrie câte 2,76 acțiuni la fiecare 100 de titluri deținute deja, la un preț egal cu valoarea nominală de 10,00 lei/acțiune pentru a-și conserva ponderea participațiilor (rată de subscriere de 0,027623, determinată prin raportul între numărul maxim de acțiuni noie emise pentru exercitarea dreptului de preferință și numărul total de acțiuni deținute de acționari în capitalul existent).
Acţiunile TEL au deschis miercuri la un preţ neschimbat de la închiderea de marţi a Bursei, ceea ce înseamnă că oferta statului poate fi refuzată: nu este suficient de atractivă încât achiziţiile de acţiuni în creştere să crească preţul titlului, dar nici într-atât dezamăgitoare încât să apără presiuni pe vânzare.
Dacă nu vor veni cu cash, prin scăderea proporţiei deţinerilor investitorii pierd, în fapt, o parte din dividendele distribuite dintr-un acelaşi profit. Totuşi, consideră că pierderea nu este destul de mare ca să-i convingă să vină cu bani de acasă.
În acest an Transelectrica a reuşit să-i convingă pe înalţii funcţionari de stat să nu o mai oblige să distribuie aproape tot profitul în dividende, conform politicii guvernamentale în vigoaer față de companiile de stat.
Mai mult, TEL nu va da nici un dividend din profitul pe 2018, ceea ce nu mobilizează interesul investitorilor.
Pe de altă parte, Profitul TEL vine mai ales din tarifele de transport controlate de stat, a cărui politică a fost de reducere a prețurilor electricității.
Astfel că cotațiile, respectiv valoarea de piață a companiei (capitalizarea bursieră) au scăzut cu peste 36% față de un maxim din 22 februarie 2017, până la 21,00 lei/acțiune în prezent, ceea ce a coborât capitalizarea până la 1,54 miliarde lei (325,06 milioane euro).
Transelectrica (TEL) a fost a treia mare companie de stat listată la Bursa de Valori București (BVB, în 2006), după BRD și Petrom (SNP).