7 septembrie, 2023

Preşedintele francez Emmanuel Macron le va transmite liderilor de partide politice o propunere pentru simplificarea procedurii de convocare a referendumurilor, ca prim pas în pregătirea unui referendum privind imigraţia, o temă tot mai importantă nu doar Franţa, ci în toată Uniunea, în contextul alegerilor.

Într-o scrisoare adresată joi liderilor de partid din tot spectrul politic, Macron sintetizează discuţiile pe care le-a avut cu ei la o întâlnire desfăşurată pe 30 august, cu scopul depășirii blocajelor și clivajelor legate de lipsa unei majorităţi absolute în Adunarea Naţională, scrie AFP, agenție preluată de Agerpres.

Una din temele abordate a fost convocarea referendumurilor, iar „în săptămânile următoare” Macron va anunţa o propunere care să extindă posibilitatea folosirii acestui instrument ce ar putea fi utilizat în chestiunea imigraţiei după o revizuire a Constituţiei.

Emmanuel Macron, către liderii politici: Problema migrației nu poate fi ocolită


În scrisoarea sa de şase pagini, preşedintele recunoaşte că problema imigraţiei face obiectul unor dezacorduri cunoscute şi nu poate fi ocolită.

Proiectul de lege asupra imigraţiei „va fi examinat în parlament toamna aceasta” şi imigraţia va putea face apoi obiectul unui referendum, în cazul unui acord asupra unei revizuiri constituţionale care să modifice sfera temelor ce pot fi supuse unei astfel de consultări populare. Integrarea străinilor va trebui de asemenea să fie abordată, mai notează preşedintele.

Guvernul francez încearcă de mai multe luni să obţină adoptarea unui proiect de lege asupra imigraţiei, dar se vede prins între dreapta şi extrema dreaptă, care resping legalizarea statutului migranţilor fără acte care lucrează în sectoare confruntate cu criză de forţă de muncă şi, de cealaltă parte, stânga, care consideră o asemenea măsură de neocolit.

Într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, Macron a reafirmat că doreşte „să reducă semnificativ imigraţia”. La fel ca în toate ţările europene, acesta este un subiect sensibil în Franţa, unde conform cifrelor oficiale aproximativ 10% din populaţie este alcătuită din imigranţi, iar 35% dintre aceştia au primit şi cetăţenia franceză.

Schimbarea Constituției pentru reducerea migrației


Președintele Senatului francez, Gérard Larcher, membru al republicanilor, a propus recent modificarea Constituției pentru a putea a reduce migrația.

Această propunere vizează organizarea unui referendum major pe tema imigrației, așa cum o solicită de câteva luni dreapta și extrema dreapta (Rassemblement National). Actuala Constituție limitează referendumurile la „organizarea puterilor publice” și „reformele referitoare la politica economică sau socială a națiunii și la serviciile publice care contribuie la acestea”.

Președintele Senatului a explicat pentru Le Parisien, publicație preluată de Euractiv, că actuala politică a migrației poate funcționa pe mai departe, însă pentru procesarea „cererilor de azil în afara teritoriului francez” și introducerea unor „cote” de imigranți, precum și pentru a modifica „managementul reîntregirii familiei”, este esențială revizuirea Constituției.

Republicanii intenționează să consacre în Constituție posibilitatea „derogarii de la primatul tratatelor și al dreptului european”, în cazul în care sunt în joc „interesele fundamentale ale Națiunii”.

În luna mai trecută, ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat că organizarea unui astfel de referendum este „contrară integrării europene” și ar „stigmatiza poziția Franței în Uniunea Europeană”.

La rândul său, președintele Emmanuel Macron a declarat în această vară, pentru Le Figaro, că va refuza să cedeze presiunilor venite din partea dreptei și că se opune oricărei revizuiri a Constituției. „Orice reformă care ne scoate din Europa este ineficientă, problema este europeană și nu suntem o insulă”, a explicat atunci președintele Macron. „Am fost întotdeauna o țară de imigrație și vom continua să fim așa”, a spus el.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: