Probabilitatea ca zona euro să cadă într-o recesiune profundă în această iarnă este în scădere, economiștii revizuindu-și prognozele ca urmare a amplelor pachete de sprijin fiscal anunțate de guvernele europene, dar și a perspectivelor unei ierni mai blânde, scrie Financial Times.
Majoritatea prognozelor indică în continuare o contracție a producției din zona euro în trimestrele următoare. Comisia Europeană a anunțat la începutul acestei luni că se așteaptă ca economia să scadă cu 0,5% în al patrulea trimestru și cu 0,1% în primele trei luni ale anului viitor – în linie cu estimările analiștilor din sectorul privat.
Dar recesiunea va fi mai moderată decât se temea anterior. Economiștii estimează o creștere a zonei euro de 3,2% pentru 2022 în ansamblu – procent mai optimist decât proiecția din iulie, de 2,7%, conform celor mai recente proiecții compilate de Consensus Economics.
„Recesiunea din zona euro nu va fi probabil atât de profundă pe cât ne temeam”, a declarat Susannah Streeter, manager de active Hargreaves Lansdown. „Blocul este pe cale să evite o criză energetică totală în această iarnă”.
Închiderea Nord Stream 1 a alimentat temerile că regiunea va avea dificultăți să înlocuiască sursele de energie rusești și a condus la o creștere accelerată a prețurilor gazelor. Octombrie s-a dovedit însă una dintre cele mai blânde luni de toamnă de până acum. Prin urmare, gospodăriile și fabricile au folosit mai puțină energie, ajutând la menținerea depozitelor de gaze aproape de capacitatea maximă.
În prima săptămână a lunii noiembrie, consumul de gaze în cele mai mari trei economii ale zonei euro – Germania, Franța și Italia – a scăzut cu 30% față de media anilor 2017-2021, potrivit datelor ENTSO-E.
Goldman Sachs și-a revizuit în sus prognoza privind evoluția economică din zona euro în următoarele trei trimestre (T4 2022, T1 2023 și T2 2023), de la o contracție de 1% din PIB la o scădere a producției de doar 0,7%.
Evoluții pozitive
Prețuri mai mici la gaze, riscuri mai reduse de raționalizare a energiei și un sprijin fiscal suplimentar din partea guvernelor susțin ipoteza „unei recesiuni mai superficiale”, a declarat Sven Jari Stehn, economist-șef european la Goldman Sachs.
Producția zonei euro a crescut cu 0,7% în al doilea trimestru al acestui an și cu 0,2% în al treilea. Reziliența de până acum sugerează o „reportare” mai mare a activității economice către lunile de iarnă, a comentat și Silvia Ardagna, economist-șef european la Barclays.
Ardagna a prognozat o scădere de 1,3% a produsului intern brut între trimestrul curent și al treilea trimestru din 2023, o proiecție mai bună decât anterioara, a unei contracții de 1,7%.
„Depozitele de gaze sunt suficient de mari așa încât riscul de raționalizare totală în această iarnă este mai redus”, a precizat și Andrew Kenningham, economist la capital Economics, adăugând că redresarea sectorului auto a fost mai puternică decât se anticipase.
Perspectivele pentru 2023, tot mai pesimiste
Cu toate acestea, economiștii devin din ce în ce mai pesimiști cu privire la perspectivele pentru iarna viitoare și cred acum că producția din zona euro va scădea cu 0,1% în 2023 – o estimarea semnificativ mai slabă decât expansiunea de 2,3% anticipată în martie, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.
Economiștii se tem că, având în vedere că rezervele de gaze rusești vor rămâne limitate, va fi mult mai dificilă refacerea stocurilor pentru iarna viitoare.
De asemenea, va dura mult timp până când scăderea prețurilor angro la energie să fie resimțită de către consumatori. „Orice redresare va fi probabil lenta și prelungită”, a spus Paul Hollingsworth, economist-șef european la BNP Paribas.
Cheltuielile de consum vor fi afectate „mecanic” de inflația ridicată, care a atins un nou record de 10,6% în octombrie, crede și Gilles Moec, economist-șef Axa. „Poate că iarna aceasta va fi mai puțin îngrozitoare, dar sunt pe drum către o recesiune dureroasă.”
***