23 septembrie, 2014

SUA şi aliaţii lor arabi au lansat în noaptea de luni primele atacuri aeriene împotriva Statului Islamic, în Siria. Pentagonul a anunţat că în atacuri au fost folosite avioane de luptă şi bombardiere şi rachete Tomahawk, iar vizat a fost şi oraşul Raqqa, bastionul Statului Islamic din Siria.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a refuzat să dea mai multe detalii, argumentând că operaţiunile sunt în desfăşurare.

Guvernul sirian a fost informat, dar SUA nu colaborează cu regimul Assad

Guvernul sirian nu şi-a dat acordul formal privind atacurile aeriene de pe teritoriul său, însă a precizat că a fost informat înainte de lansarea acestora. Ministerul de externe sirian a fost instituţia informată, de către reprezentantul său la ONU, de atacul care urma să aibă loc.


SUA au confirmat că state arabe sunnite, precum Bahrein, Iordania, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au „participat şi sprijinit” atacurile militare americane.

SUA au întreprins până acum astfel de acţiuni doar în Irak, dar preşedintele Obama a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că ofensiva împotriva Statului Islamic poate însemna şi aracuri aeriene asupra poziţiilor acestei organizaţii şi în Siria.

Până acum au fost aproape 200 de atacuri aeriene în Irak, iar diferenţa faţă de noua fază a luptei împotriva Statului Islamic, în Siria, este că autorităţile irakiene au cerut sprijinul Statelor Unite.

În schimb, Washingtonul a respins orice ideea de a coopera cu regimul lui Bashar Al Assad, responsabil de numărul mare de victime din războiul civil care se desfăşoară de trei ani în Siria.


Ministrul de externe sirian, Walid Muallem, a spus luna trecută că orice acţiune americană va fi considerată o agresiune, atâta vreme cât nu este coordonată cu Siria. În schimb reprezentanţii opoziţiei siriene au apreciat sprijinul american, argumentând însă că acţiunea militară nu este sufcientă pentru a învige extremismul islamic.

Orele următoare sunt semnificative pentru că se aşteaptă ralierea altor puteri mondale acţiunilor SUA. Extinderea atacurilor şi în Siria a fost pregătită de un turneu în regiune al secretarului de stat, John Kerry, pentru a obţine sprijinul statelor arabe.

În paralel, au avut loc consultări cu puterile occidentale.

Statul Islamic a accentuat criza umanitară

FOTO: Institute for the Study of the War (click pe imagine pentru mărire)

Statul Islamic controlează mari suprafeţe din Siria şi Irak şi a eclarat teritoriile drept califat. CIA estimează că gruparea teroristă ar avvea în jur de 31.000 de luptători.

Atrocităţile la care au recurs în ultimele două luni au cerut o reacţie imediată: au executat prizonieri, dar şi jurnalişti şi membri ai organizaţiilor umanitare care activau în regiune şi au ameninţat că vor ucide în masă minorităţile religioase din Irak.

Avansul Statului Islamic în nordul Siriei a creat o criză în Turcia, ţara vecină. Peste un milion de sirieni s-au refugiat în Turcia, numai la sfârşitul sptămânii trecute 130.000 de kurzi trecând graniţa după ce regiunea a fost sub asediul militanţilor Statului Islamic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: