14 decembrie, 2021

Evoluțiile actual din sfera macroeconomică indică posibilitatea materializării fenomenului stagflației, caracterizat de o creștere a inflației însoțită de o încetinire a economiei sau chiar o recesiune, a avertizat Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

”Din păcate, acum trăim o perioadă care este mult mai confuză decât atunci (anii ’70, când s-a observat fenomenul stagflației, n.r.). Este mai confuză în ceea ce privește modul în care ar trebui să intervină guvernul. Atunci era clar că trebuie să stimuleze oferta prin eliminarea constrângerilor din fața ofertei. Astăzi este din nou acea privire pe cerere agregată și din păcate este neglijată oferta și este dificil… putem să discutăm de ce, de ce este dificil de stimulat sau de eliminat barierele din calea ei. Ceea ce vreau să spun este că, în prezent, multe evoluții seamănă cu acest lucru și ar putea să se vadă în curând o stagflație și bineînțeles că asta va crea noi probleme”, a declarat Lucian Croitoru, în cadrul unui interviu acordat bloggerului Adrian Asoltanie.

Consilierul guvernatorului BNR a avertizat că implicațiile acestui fenomen sunt profunde și dure deoarece nu toată lumea va putea să-și ajusteze veniturile așa încât să nu fie afectați de inflație, în condițiile în care deteriorarea situației economice pune întotdeauna presiune pe locurile de muncă.


”O combinație între cele două produce foarte multă durere în societate. De asta este un fenomen la care băncile centrale se uită cu foarte mare atenție. Soluția împotriva acestei maladii este destul de dură. Se referă la creșterea ratelor dobânzii care momentan va produce și mai multă încetinire a creșterii sau adâncire a recesiunii, dar atunci va începe să scadă inflația și se creează condițiile pentru reluarea unei activități”, a precizat Lucian Croitoru.

Definită pentru prima dată în anii ’70, stagflația este un fenomen caracterizat de o creștere economică foarte joasă sau chiar recesiune, însoțită de o creștere a inflației. În momentul în care a apărut, economiștii au fost luați prin surprindere deoarece teoriile anterioare nu explicau cum este posibil să crească și inflația și șomajul.

”Nu era chiar așa bine pregătită teoria. Atunci s-a reapelat la teoria clasică și ciclul real de afaceri a avut o explicație care a prins atunci și a avut un context favorabil în faptul că la nivel global înclinația politicului spre a da mai multă libertate piețelor – pentru că se văzuse că o intervenție prea mare rezultă în inflație – a fost sprijinită în America de Nord de Ronald Reagan, în Marea Britanie de Thatcher și atunci asta a prins în societate foarte bine”, a mai explicat consilierul guvernatorului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: