Grupul Lloyd’s din Londra a avertizat joi că are în față un „an provocator” în care trebuie să facă față unor catastrofe naturale, invaziei Ucrainei și inflației. Cea mai veche companie de asigurări din lume, scrie The Guardian, a fost lovită de o pierdere de 1,1 miliarde de lire sterline, în principal din cauza războiul din Ucraina.
Grupul a anunțat că a rezervat suma pentru clienții afectați de conflict, mai ales pentru aeronavele blocate la sol, navele prinse în Marea Neagră și perturbarea exporturilor de cereale și produse agricole din Ucraina și Rusia.
Lloyd’s asigură, de asemenea, navele care transportă cereale din porturile Ucrainei în cadrul acordului intermediat de ONU în iulie. Compania a colaborat cu guvernul Regatului Unit pentru a implementa sancțiunile impuse în timpul războiului, inclusiv anularea asigurărilor contractate de firme rusești.
Lloyd’s, date financiare la 6 luni
Potrivit datelor financiare la 6 luni, grupul a înregistrat o pierdere înainte de impozitare de 1,8 miliarde de lire sterline, față de un profit de 1,4 miliarde de lire sterline cu un an mai devreme.
A înregistrat pierderi de investiții de 3,1 miliarde de lire sterline, comparativ cu profitul de 628 de milioane de lire sterline cu un an mai devreme, în principal din cauza ratelor mai mari ale dobânzilor, în timp ce profitul de subscriere s-a îmbunătățit la 1,2 miliarde de lire sterline, de la 960 de milioane de lire sterline în primele 6 luni din 2021.
Lloyd’s a remarcat că piețele financiare au avut o primă jumătate a anului dificilă, deoarece piețele de acțiuni au scăzut brusc, iar randamentele obligațiunilor au crescut ca urmare a așteptărilor legate de o inflație mai mare, ceea ce a dus la vânzarea obligațiunilor.
Cea mai mare parte a pierderilor din investiții a fost generată de pierderile din evaluarea titlurilor de valoare cu venit fix, dar Lloyd’s a spus că aceste pierderi se vor inversa pe măsură ce obligațiunile vor ajunge la scadență.
John Neal, director executiv Lloyd’s, a declarat: „În vreme ce incertitudinea politică și economică planează asupra societății, este mai important ca niciodată ca asigurătorii să fie gata să sprijine economia. În condițiile în care conflictul din Ucraina continuă să provoace consecințe devastatoare, am luat măsuri proactive pentru a ne proteja clienții, asigurându-ne în același timp că îi putem sprijini – și să continuăm să promovăm performanța durabilă – în vremurile incerte care urmează.”
***