Completurile de cinci judecători de la instanţa supremă vor intra în şedinţele programate în decembrie doar pentru a amâna toate cauzele pentru luna ianuarie, a decis miercuri Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
„În urma dezbaterilor, s-a hotărât în majoritate ca Adunarea Generală a judecătorilor să emită un comunicat de presă în care să aducă la cunoştinţa persoanelor interesate că există un blocaj în funcţionarea completurilor de 5 judecători care nu-şi pot desfăşura activitatea de judecată.
În urma consultărilor, au fost exprimate 62 de opinii în sensul că la şedinţele de judecată planificate pentru datele de 3 şi 10 decembrie 2018, completurile de 5 judecători, în compunerea rezultată din tragerea la sorţi ce a avut loc la data de 9 noiembrie 2018 vor acorda noi termene de judecată”, se arată într-un comunicat al ICCJ.
Blocajul a fost generat de hotărârea de săptămâna trecută a Curţii de Apel Bucureşti prin care un judecător al Seccţiei de Contencios a anulat rezultatele tragerii la sorţi a noilor completuri, din data de 9 noiembrie.
Decizia CAB a fost luată în dosarul contestației depuse de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a considerat că ICCJ nu a procedat corect în alcătuirea acestor completuri care pronunță sentințele definitive din procesele demnitarilor, magistraților și altor categori speciale de justițiabili.
CCR a considerat că aceste completuri de cinci trebuie formate integral prin tragerea la sorți, așa cum spune noua lege, dar Curtea Supremă păstrase formula veche, cu patru numiți aleatoriu și poziția de președinte al completului revenea de drept prezidat preşedintelui sau vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, atunci când acesta face parte din complet, potrivit alin. (4), de preşedintele Secţiei penale sau de decanul de vârstă, după caz.
ICCJ a tras la sorți noi complete, dar avocații lui Liviu Dragnea au considerat că doar președintele acestora, cel care era înainte membru de drept, trebuie desemnat din nou și a cerut suspendarea pânp la publicarea motivării CCR, pentru a afla varianta corectă.
Avocata a precizat că liderului PSD, condamnat în prima instanță la trei ani și șase luni de închisoare în Dosaryl angajărilor fictive, i-au fost astfel încălcate drepturile procesuale.
Liviu Dragnea a susținut în cererea de suspendare depusă la CAB, că ICCJ şi-a asumat aplicarea selectivă a prevederilor Legii 304/2004, iar nerespectarea normelor privind compunerea completurilor de cinci judecători afectează legalitatea hotărârilor judecătoreşti, pronunţate după data de 23 iulie 2018, când au intrat în vigoare noile dispoziţii.
La Completul numărul 1 de 5 judecători, care urma să intre în şedinţa de judecată din data de 3 decembrie, se află în apel cauzele lui Liviu Dragnea- apelul în dosarul anagajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC)Teleorman, Sebastian Ghiţă – dosarul privind intervenţiile la vârful Poliţiei şi Parchetului Prahova, Victor Ponta – dosarul Turceni-Rovinari – şi cauza privindu-l pe actualul secretar general al Guvernului, Toni Greblă.
Un răspuns
Chichita avocateasca admisa de tribunal in mod fraudulos-asa rezulta din motivarea CCR-tragerea la sorti a noilor complete de 5 judecatori pentru cauzele in curs-va trebui sa se pronunte CSM. Practic sunt legale noile complete de judecata, smecheria cu schimbarea unui membru ca sa apara un altul convenabil lui Dragnea caruia nu-i placea nici noul complet de judecata. Sa speram ca, desi taraganata inadmisibil, decizia va fi de condamnare definitiva a lui Dragnea si nu numai.