CursDeGuvernare.ro organizează, marți, 14 noiembrie, conferința Mediul de afaceri și presiunea impredictibilității legislației fiscale: Cum revenim la normalitate?
Evenimentul va avea loc la sediul Camerei de Comerț și industrie a României din Bulevardul Octavian Goga nr. 2, în amfiteatrul „A.I.Cuza”, între orele 9:30 – 14:30.
Cele 3 paneluri – al consultanților și analiștilor, al reprezentanților mediului de afaceri și ai autorităților decidente – vor acoperi problemele pe care caracterul imprevizibil al legislației fiscale le produce în economia reală. Se speră, de asemenea, la solicitudinea decidenților de-a veni cu soluții și de a găsi cele mai bune metode de revenire la normalitate.
Speakerii invitați:
- Gabriel Biriș, partener, Biriș-Goran SPARL
- Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali
- Angela Roșca, partener, Taxhouse
- Dan Bădin, partener, Deloitte România
- Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de comerț și industrie româno-germane
- Daniel Anghel, Consiliul Investitorilor Străini și Coaliția pentru Dezvoltarea României
- Anca Vlad, PIAROM, Grupul Fildas
- Felix Pătrășcanu, Romanian Business Leaders, Fan Courier
- Florin Jianu, președinte, Consiliul Național pentru IMM din România
- Eugen Teodorovici, senator PSD, președintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TBC)
- Georgeta Toma, director al Direcției Legislative, MFP
- Georgiana Stoian, director general, ANAF
- Florin Cîțu, senator PNL, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital
- Varujan Vosganian, deputat ALDE
- Claudiu Năsui, deputat USR, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci (TBC)
Parteneri:
PIAROM, Biriș-Goran, URSUS Breweries, Alpha Bank, Fan Courier, Deloitte
***
Necesitatea și Argumentul:
Două lucruri se schimbă foarte greu într-o țară normală și echilibrată. Pe primul loc e Constituția, pe cel de-al doilea e legislația fiscală.
Însă economia românească tocmai traversează un moment de stranie originalitate: Legile fiscalității sunt primele norme pe care guvernele le modifică atunci când dezechilibrele produse de politici superficiale își arată efectele.
Panica produsă în mediul de afaceri e atât de mare uneori, încât discuțiile, consultările și negocierile dintre autorități și mediul business au ajuns să se facă NU în baza unor strategii pozitive de folosire a fiscalității, ci invers: pentru preîntâmpinarea anomaliilor sau a efectelor în lanț pe care legiuitorul n-a avut răbdarea și expertiza să le prevadă.
Problema reală s-a mutat, astfel, de pe detaliile constructive ale fiscalității, pe defensiva generală a economiei reale în fața imprevizibilității agresive a legislației.
Ce e de făcut pentru a scăpa de toxicitatea unei astfel de relații dintre mediul de afaceri și stat?