14 august, 2020

Lituania intenționează să impună sancțiuni Belarusului după acțiunile violente ale poliției contra protestatarilor care acuză autoritățile de fraudă electorală.

„În primul rând, vrem să formăm o poziție europeană comună, vorbim despre asta cu colegii noștri,” a declarat ministrul de externe, Linas Linkevičius (foto), citat de RFI.

Oficialitățile lituaniene sunt decise să facă acest pas, chiar dacă UE nu spijină poziția lituaniană. Dainius Gaižauskas, președintele Comitetului Național de Securitate și Apărare din parlamentul de la Vilnius, spune că țara sa dispune de pârghii naționale pentru a impune sanțiuni contra Belarus și fără un acord european.


„Avem legea privind statutul juridic al străinilor, așa-numita listă Magnickis, în care putem să-i includem pe cei care au contribuit la frauda electorală și la arestarea (manifestanților, n.r). Dacă negocierile europene eșuează, Lituania va impune singură sancțiuni împotriva „persoanelor cheie” responsabile de situația din Belarus”, spune demnitarul.

Miniștrii de externe ai UE au vineri o reuniune extraordinară în care discută ”dosarele fierbinți” ale momentului: situația din Belarus, relația cu Turcia și situația din Libia.

Lituania, în prima linie a opoziției față de regimul Lukasenko

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, este în acest moment refugiată în Lituania, mărturisind BBC că decizia de a părăsi țara după alegerile prezidențiale a fost una „foarte dificilă”, dar că s-a temut pentru siguranța copiilor ei.

Vestea plăcării Svetlanei Tihanovskaia din Belarus a fost dată chiar de ministrul de Externe lituanian, care la mai puțin de 48 de ore după alegerile prezidențiale a anunțat că familia Tihanovskaia se află „în siguranță, în Lituania”.


În plus, Lituania a anunțat că relaxează restricțiile impuse bielorușilor pentru intrare pe teritoriul ei din cauza haosului generat de reprimarea violentă a manifestațiilor care au loc în toată țara după alegerile prezidențiale.

„Cetăţenii din Belarus care vin din motive umanitare pot intra în Lituania”, a anunțat la radio prim-ministrul Saulius Skvernelis.

Cehia și Slovenia cer repetarea alegerilor din Belarus, sub atentă monitorizare internațională

Premierul Cehiei, Andrej Babiš, a anunțat vineri, înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai UE, că propune repetarea alegerilor prezidențiale din Belarus, sub monitorizare internațională.

”Alegerile din Belarus trebuie repetate, transparent și în prezența observatorilor străini”, a scris pe Twitter Andrej Babiš. Potrivit Politico, premierul ceh a mai precizat că se alătură solicitării făcute de premierul polonez Mateusz Morawiecki de convocare urgentă a unei reuniuni a Consiliului European, în care să să se adopte o poziție fermă față de Belarus.

Și premierul sloven Janez Janša a afirmat joi, la conferința comună cu secretarul de stat american Mike Pompeo, că noi alegeri prezidențiale în Belarus sunt necesare. ”Singura soluție pașnică a crizei actuale din Belarus este cea de repetare a alegerilor, cu o puternică misiune internațională de observatori”, a spus Janez Janša.

Protestele din Belarus cresc în amploare

Protestele din Belarus cresc în amploare în ciuda faptului că forțele de ordine reprimă cu brutalitate mișcările de stradă. Regimul Lukașenko este acum contestat și de muncitori, mii de angajați ai unor uzine de stat alăturându-se protestatarilor care cer ca alegerile să fie repetate.

Pe fondul acestor tensiuni, Rusia și-a declarat joi susținerea acordată lui Lukașenko, MAE rus vorbind de tentative străine de destabilizare a acestei țări.

Și președintele Lukasenko a reclamat amestecul străin în organizarea protestelor de masă, nominalizând țările pe care le consideră ostile regimului: Cehia, Polonia și Rusia.

În primele 4 zile de la începerea protestelor, forțele de ordine au operat 6.700 de arestări. Joi, 1.000 dintre aceștia au fost eliberați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: